Autor: Põllumajandus.ee • 30. aprill 2019

Dumpinguvastane tollimaks UAN-väetistele tõstab hindu?

Euroopa Komisjon teatas 20. märtsil dumpinguvastaste tollimaksude kehtestamisest Venemaalt, Trinidadist ja Tobagost ning USA-st sisse toodavatele uurea ja ammooniumnitraatväetiste segudele.
Väetised on põllumeestele suurim sisendite kulu,
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Venemaale kehtiv maksumäär on sõltuvalt tootjast 39.3% või 31.9%, Trinidadile ja Tobagole 16.3% ning USA-le 22.6%. Kõikide maksumäärade kehtestamisel võeti arvesse „kahju marginaali“, mida nimetatud toodete importimine Euroopa Liidu väetisetootjatele põhjustab.

Euroopa Komisjon algatas antidumpingu uurimise möödunud aasta augustis EL väetisetootjate organisatsiooni Fertlizers Europe palvel. USDA puhul põhineb kaebus toote omamaise hinna ja eksporditoodete tehasehinna võrdlusel. Trinidadi & Tobago kohta usaldusväärsed andmed omamaise hinna kohta puuduvad ning kaebus põhineb arvutatud väärtusele, mis koosneb kuludest, millele lisandub ekspordist saadud kasum. Venemaa kohta esitatud väide põhineb kodumaise hinna võrdlemisel ekspordihinnaga ning konstrueeritud hinnast maksumuse ja ekspordikasumi võrdlemisel. Vaatlusalune periood oli 1. juulist 2017 kuni 30. juuni 2018.

Copa-Cogeca on väetistele tollimaksude kehtestamisele tugevalt vastu. Komisjon peaks arvestama põllumeestele seeläbi tekkivaid lisakulusid ja mitte eelistama väetisetootjate potentsiaalset kasumit. UAN hind langes vaatlusalusel perioodil aga hoopis maailmakaubanduse üldise samalaadse trendi raames.

Väetised on põllumeestele suurim sisendite kulu, UAN üksi moodustab 30% Euroopa põllumajandusettevõtete tegevuskuludest. Dumpinguvastase tollimaksu maksab lõpuks kinni põllumees, mitte teised tarneahela osapooled, seega soovitab Copa-Cogeca nimetatud maksude kehtestamisest loobuda.

Allikas: Copa-Cogeca

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960