Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 8. mai 2019

LEMKEN jätkab kasvu

Euroopa juhtiv põllumajandustehnikatootja LEMKEN suutis viimase aasta jooksul oma äri kasvatada, kuigi tingimused osutusid üldiselt raskeks. 2018. aastal kasvas ettevõtte käive 6%, küündides 380 miljoni euroni. Ettevõte ekspordib 77% oma toodangust.
Lemkeni rullrandaal Rubin 10
Foto: Lemken

2018. aasta oli põllutehnika tootjale keeruline nii klimaatiliste, poliitiliste kui majanduslike tegurite tõttu. Suurimaks probleemiks oli loomulikult põuane hooaeg, mis valitses kogu Euroopas ja ka Skandinaavias. Tehnikatootja selgitab, et kuigi aasta algas hästi ja tellimusi oli palju, siis kuivade ilmatingimuste tõttu langes tellimuste arv kogu aasta jooksul. Neid tingimusi arvestades on aga LEMKENi tegevdirektor Anthony van der Ley müügi arenguga viimase aasta jooksul üsna rahul. „Muutlik ilm on mõjutanud meie planeerimist ja ajakavasid, mis on meie tarnijad tugeva surve alla pannud. Õnneks oleme perefirma, mis töötab tihedas koostöös oma klientide ja äripartneritega. Meie töötajate pühendumus ja paindlikkus on võimaldanud meil kõik tellimused ja teenusesoovid täita kohe kui need saabusid,“ selgitas Anthony van der Ley.

Parim turg Saksamaa. 8% käibe kasvuga on Saksamaa jätkuvalt LEMKENi kõige suurem ja toimivam turg. Müügid on tõusnud tublisti ka Prantsusmaal. Beneluxi riigid, Hispaania ja Itaalia andsid samuti LEMKENile üle aastate parimaid müügitulemusi. Muud olulised eksporditurud on ettevõtte sõnul veel Kanada ja USA, kus kasum on kahekordistunud.

Peale kuut aastat on ka LEMKENI India tootmisüksus muutunud üsna edukaks, samuti läheb hästi Ukrainas. Venemaa oli 2018. aastal LEMKENi suuruselt teine eksporditurg, kuigi müügiootused seal täiel määral ei täitunud. Kõige hiljutisemate edukate turgude hulka, mille müügimaht on märkimisväärselt kasvanud, kuuluvad Jaapan ja Austraalia oma hiljuti ümberstruktureeritud turustusvõrguga.

Müügitulemused olid üldiselt kõigi tootekategooriate puhul positiivsed – hea aasta oli nii atrade, äkete, kultivaatorite ja külvikute müügis.

Liitumine kasvatas tooteportfelli. 2018. aasta keskel omandas LEMKEN Hollandi ettevõtte Steketee, kes toodab erinevat mullaharimistehnikat. Üks põhjus selle firma omandamiseks oli kasvav nõudlus mehaaniliste umbrohutõrjeseadmete järgi, seda just mahesektoris. Näiteks on Steketee tootevalikus olemas 12-meetri laiune kõrgtehnoloogilise kaamerasüsteemiga varustatud vaheltharija/kobestaja, mis sobib nii köögivilja-, kui teraviljakasvatuses kasutamiseks.

Lemkeni ader DIAMANT 16.
Foto: Lemken

Suured investeeringud. LEMKEN on investeerinud 8,5 miljonit eurot tehase laiendamisse ja moderniseerimisse. Ettevõte on alustanud uue, tervikliku logistikapargi arendamist, mille tulemuseks on tõhusam materjalide tarnimine ja parem ruumikasutus ladudes.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli LEMKENi töötajaskond kokku kasvanud 165 töötaja võrra, kokku 1635 töötajani, seda nii Steketee'st üle võetud 49 töötaja kui ka tehase töötajate märkimisväärse kasvu tõttu. LEMKEN India on samuti suure hulga töötajaid juurde võtnud.

MIS ON MIS

LEMKEN on üks juhtivamaid põllumajandusmasinate tootjad Euroopas, kes toodab põllumajandusmasinaid professionaalsetele põllumeestele nii mullaharimiseks, külvi ettevalmistamiseks, külviks kui ka taimekaitseks.

Tegu on perefirmaga, kus töötab üle 1600 inimese. Lemkeni peakontor asub Alpenis, Alam-Reini piirkonnas Saksamaal. Lemkeni tehas toodab umbes 15 000 masinat aastas koguväärtusega 380 miljonit eurot. Lemkeni adrad omavad ca 40% Saksamaa turust. Ettevõte ekspordib 77% oma toodangust.

Eestis müüb LEMKENI tooteid Konekesko Eesti AS.

Uus majandusaasta tõotab tulla hea. 2019. aastaks prognoosib pereettevõte veel üht edukat majandusaastat. „Seni on tellimused olnud head, mis on tõestuseks pidevalt kasvavale nõudlusele professionaalsete põllumajandusmasinate järele. 2019. aasta tootevalikus on mitmeid uuendusi, näiteks rullrandaal Rubin 10 ja ader DIAMANT 16. Uut tehnikat tasub küsida oma piirkonna edasimüüjatelt,“ ütles Anthony van der Ley.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960