Autor: Põllumajandus.ee • 22. mai 2019

Põllumajanduskoja juhid kohtusid uue maaeluministriga

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu ja juhatuse liikmed kohtusid täna uue maaeluministri Mart Järvikuga, et arutada koostööd valdkonna arendamisel.
Kohtumisel osalesid (vasakult) : Maido Pajo, Vahur Tõnissoo, Olav Kreen, Mart Järvik, Ülle Läll, Sivar irval, Valdis Noppel
Foto: EPKK

Koja esindajad rõhutasid kohtumisel, et käimasolevatel eelarvestrateegia kõnelustel tuleb kindlasti silmas pidada ka mitmeid lähiaastate väljakutseid maamajandussektoris.

„Väljendasime kohtumisel maaeluministriga heameelt, et vastne valitsusliit on lubanud koalitsioonilepingus tagada Eesti põllumajandus- ja toidutootjatele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidus ja seista otsetoetuste võrdsustamise eest, maksta meie põllumeestele üleminekutoetusi ja seista järgmisel ELi eelarveperioodil maaelu arengukava rahastamise eest,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Olav Kreen.

Kreeni sõnul on põllumeestele oluline, et valitsus kavandaks järgmise aasta riigieelarvesse 15,3 miljoni euro ulatuses vahendid üleminekutoetuste maksmiseks. Täiendavate toetuste maksmisega tuleb aga jätkata ka edaspidi, kui Eestile antakse järgmisel ELi eelarveperioodil meie madalamate eurotoetuste kompenseerimiseks lisatoetuste maksmise võimalus.

Riigieelarvestrateegias tuleb arvestada ka väga reaalse ohuga, et ELi maaelu arengu fondi vahendite suure kärpimise tõttu tuleb alates 2021. aastast oluliselt suurendada Eesti poolset panust maaelu arengu programmi kaasrahastamisel. Kohtumisel rõhutati ka vajadust säilitada aktsiisisoodustus põllumajanduses kasutatavale diiselkütusele, lisaressursi vajadust veterinaaria ja toiduohutuse valdkonnas, põllumajandus- ja metsandusressurssi hõlmava biomajanduse arendamise strateegilist olulisust ning vajadust tagada sektori spetsiifikat arvestades tootmise krediteerimise võimalused.

Tänasel kohtumisel maaeluminister Mart Järvikuga osalesid EPKK nõukogu esimees ja koja põllumajandusgrupi juhatuse liige Olav Kreen, töötleva tööstuse grupi esimees Valdis Noppel, maamajanduse grupi esimees Sivar Irval, metsanduse grupi esinaine Ülle Läll ning EPKK juhatuse liige Vahur Tõnissoo.

Eile Tartus toimunud põllumajanduskoja nõukogu uue koosseisu esimesel koosolekul valiti Olav Kreen järgmiseks kolmeks aastaks tagasi koja 12-liikmelise nõukogu esimeheks. Nõukogu aseesimeestena jätkavad Jaanus Murakas (AS E-Piim Tootmine), Anu Hellenurme (OÜ Anu Ait) ja Tõnu Post (Kõljala Põllumajanduslik Osaühing).

1996. aastal loodud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on biomajanduse ettevõtjate ühishuvide koondaja ja eestkõneleja Eestis. Koja liikmeks on 98 organisatsiooni ja ettevõtet biomajanduse erinevatest tegevusvaldkondadest, nende hulgas paljud erialaliidud ja ühistud Eesti põllumajanduse, toidutootmise ja metsanduse peamistest tegevusvaldkondadest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960