Autor: Põllumajandus.ee • 29. mai 2019

Ka hooajaline töötamine tuleb registreerida

Maksu- ja tolliamet (MTA) tuletab seoses läheneva suveperioodiga meelde, et ka ajutine lisatööjõud tuleb töötajate registris registreerida ning töötajale tehtud palgamaksed deklareerida.
Tööjõu maksustamise reeglid kehtivad ühtemoodi nii põhipersonalile kui ka ajutiselt appi värvatud inimestele.
Foto: Pixabay

Hooajatöötajate registreerimine on tehtud tööandjale võimalikult lihtsaks. Tööandja saab suvekuudeks appi võetud inimese kiirelt ja mugavalt töötamise registrisse lisada ka sõnumiga registreerides. Kuna lihtsustatud registreering hõlmab vaid osa nõutavatest andmetest, peab registreeringut kindlasti seitsme kalendripäeva jooksul töötamise liigiga täiendama.

MTA maksuauditi osakonna valdkonnajuht Oscar Õun sõnas, et sageli on just hooajatöödel suur oht, et töötasu soovitakse maksta „ümbrikus“, ilma makse maksmata ja riigi toimimisse panustamata. „Samas kehtivad tööjõu maksustamise reeglid ühtemoodi nii põhipersonalile kui ka ajutiselt appi värvatud inimestele. Kuna ümbrikupalk on ulatuslikem maksuprobleem, millega töötajad kõige rohkem kokku puutuvad, siis oleme seadnud ümbrikupalkade vastase võitluse ameti üheks olulisemaks prioriteediks,“ ütles Õun.

„Suvi on aiandusega seotud tööde tippaeg, kus alati vajatakse lisakäsi ja on varasemalt olnud probleeme lisatöötajate registreerimisega. Aiandusliit ei tolereeri ümbrikupalga maksmist ega musta tööjõu kasutamist. Toetame ausat konkurentsi ja teeme vajadusel koostööd ettevõtluskeskkonna paremaks muutmisel,“ rõhutas Eesti Aiandusliidu tegevjuht Raimond Strastin.

Eelnevad aastad on näidanud, et just suvekuudel on töötamise registreerimisega seotud rikkumiste arv kasvanud. Kui näiteks 2018. aastal oli kõikidest kontrollitud 8790 töötajast registrisse kandmata 578 ehk 6,6% inimestest, siis juunis tehtud kontrollide põhjal oli registreerimata töötajate osakaal koguni 16,8% ja juulis 8,4%. Ümbrikupalkade tõttu jääb aastas saamata hinnanguliselt 86 miljonit eurot maksuraha.

UURI LISAKS:

• noorele hooajatöötajale suunatud videoklipp sellest, miks peaks töötamine olema ametlik

Ümbrikupalga vastases võitluses aitab iga vastutustundlik ettevõtja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960