Autor: Põllumajandus.ee • 5. juuni 2019

Põhupurustaja valikul on oluline heksli kvaliteet ja suur tootlikkus

Duratech Industries International Inc, algselt Haybuster Manufacturing, asutati 1966. aastal USA-s, Põhja Dakotas. Ettevõtte asutaja Joe Anderson oli farmer, kes nägi hekseldatud heina eeliseid ja olulisust loomakasvatuses.
Põhu purustamise uus tase!
Foto: Dotnuva Baltic AS

Kuna tol ajal saadaolevad masinad olid keskmise talupidaja jaoks liiga massiivsed ja kallid, otsustas Anderson ehitada masina, mis oleks sobilik põllumajandustootmist silmas pidades ning alguse sai Habyuster Manufacturing. 1980-ndatel hakkas ettevõte tootma hekseldeid ka tööstuslikuks otstarbeks - need kannavad nime DuraTech ja toimetavad võimsusvahemikus 325-950 hj.

Haybuster põhupurustaja paistab silma oma robustse ja töökindla konstruktsiooni poolest ning selle kasutusvaldkond on ääretult lai. Tänu kiiresti vahetatavatele sõeltele hekseldab masin heina ja põhu fiibri pikkuse ühtlaseks, sellega saab jahvatada ka teravilja või purustada biomassi.

Eelmise aasta alguses sai Estonia OÜ oma käsutusse Haybuster H-1030 põhupurustaja, millega tänaseks on läbi hekseldatud umbes 1600 tonni heina ja põhku. „Põhupurustaja valikul oli meie jaoks kõige olulisem heksli kvaliteet ja suur tootlikkus, sest meil on vajadus suure hulga heksli järgi - kasutame seda nii allapanuks kui ka söödas. Haybusteri soetamine on meile kindlasti ära tasunud. Haamerveski tüüpi purustaja kindlustab ühtlase heksli pikkuse, tänu sellele on ka lägaga seotud ummistuse probleemid viidud miinimumini,” arutleb Estonia OÜ tehnikajuht Kalle Liblik.

“Lisaks meeldib meile masina lihtne ekspluatatsioon ja ülesehitus, igale poole saab hõlpsasti ligi. Masina vastupidavust näitab seegi, et ükskord sattus purustajasse pallipiik, aga masinaga ei juhtunud midagi. Siiski suurim erinevus võrreldes konkureerivate masinatega on võimalus teha erinevat heksli pikkust. Selleks on olemas erineva pilu suurusega sõelad. Heksel tuleb alati stabiilse kvaliteediga,” lisab Liblik.

Haybuster põhupurustite valikus on 5 erinevat mudelit:

H-800, palli maksimaalne läbimõõt 1,52 m

H-1000, purustustrumli läbimõõt 2,44 m

H-1030, purustustrumli läbimõõt 2,43 m

H-1130, purustustrumli läbimõõt 2,72 m

H-1130 ELECTRIC, purustustrumli läbimõõt 2,72 m, mille käitamine toimub elektrimootoriga

Haybusterit esindab Eestis AS Dotnuva Baltic. Lisainformatsiooni saamiseks võta julgesti ühendust piirkondliku müügijuhiga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960