• 07.06.19, 10:10
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Täna on toiduohutuse päev

Täna, 7. juunil toimuval ülemaailmsel toiduohutuse päeval, on õige aeg tuletada meelde, et ohutu toit peab olema nii tarbijate, järelevalve, käitlejate kui toidutootjate ühine soov ning jagatud vastutus. Toiduga seonduvad ohud võivad sageli olla silmale nähtamatud.
Oluline on pesta nii puu- kui juurvilju, eriti kui süüa neid toorelt.
  • Oluline on pesta nii puu- kui juurvilju, eriti kui süüa neid toorelt. Foto: Pixabay
Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev ütles, et tegelikult saab toidust tulenevate riskide vähendamiseks iga inimene ise palju ära teha. „Kahtlemata on üheks olulisemaks märksõnaks kodune hügieen. Seetõttu on oluline enne söögi valmistamist pesta käsi ning köögiriistu, samuti jälgida toidu säilitamisel ja valmistamisel vajalikku temperatuuri,“ lausus Minjajev.
Kindlasti tasub muust toidust eraldi hoida toores looma- ja linnuliha ning mereannid. Nende mahlad võivad sisaldada ohtlikke mikroorganisme, mis võivad toidu säilimise või valmistamise ajal kanduda teistele toiduainetele. Toorest ning valmistoitu peaks säilitama eraldi nõudes, samuti on toore toidu käitlemisel mõistlik kasutada eraldi nuga ning lõikelauda.
Oluline on ka toidu kuumutamine, seda ka teistkordsel toidu valmistamisel - õige kuumutamine hävitab peaaegu kõik ohtlikud mikroorganismid. Eriti oluline on põhjalikult kuumutada looma- ja linnuliha, mune ning mereande. Kindlasti on oluline säilitada toitu ohutul temperatuuril – valmistatud toitu ei ole soovitav toatemperatuuril hoida kauem kui 2 tundi. Valmistatud toitu, mis on kiiresti riknev, tasub jahutada alla 5 kraadi. Samuti peaks valmistatud toitu hoidma serveerimisel üle 60 kraadi kuumana – seda kõike ikka selleks, et peatada ohtlike mikroorganismide kasv. Liiga kaua ei tasu toitu säilitada isegi külmkapis. Kõige turvalisem on kasutada puhast või töödeldud vett ja ohutut ning värsket toorainet. Tarvitada ei tohiks säilimisaega ületanud toitu ning väga oluline on pesta nii puu- kui juurvilju, eriti kui süüa neid toorelt.
Vaata lisa SIIT.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 12.12.24, 18:04
Multifunktsionaalsed Giant rataslaadurid ja 650+ tööseadet
27 aasta jooksul on TOBROCO-GIANT arenenud ülemaailmseks kompaktlaadurite liidriks, pakkudes üht kõige ulatuslikumat tooteportfelli selles valdkonnas. Ettevõtte missiooniks on pakkuda intelligentseid lahendusi, mis lihtsustavad igapäevast tegevust erinevates tööstusharudes, olgu selleks siis ehitus, põllumajandus, haljastus või omavalitsused.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele