Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 28. juuni 2019

Börs: Euroopas nisutootmine langeb, maisitootmine kasvab

Nädala börsiuudised: Euroopat tabanud kuumalaine pani toidunisu kallinema; IGC: nisutootmine kasvab, maisitootmine langeb; Euroopas nisutootmine langeb, maisitootmine kasvab; rapsiseemnete hind rühib vaikselt ülespoole; avokaadode hind tõuseb mühinal; bensiin kallines 10 protsenti.
Peagi algab ka meil koristushooaeg.
Foto: Pixabay

Euroopat tabanud kuumalaine pani toidunisu kallinema

Euroopa nisuhinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest terve nädala kestnud kuumalaine ohustab saagikust. Teisalt on vili praegu Lääne-Euroopas hästi arenenud ning see piirab võimalikke kaotusi, ütlesid kauplejad.

Septembrikuu toidunisu hind tõusis nädala alguses 185 euroni tonnist. Nädala lõpus ilmakartused veidi taandusid ning kokkuvõttes kallines toidunisu hind nädalaga 1,3 protsenti, 182,25 euroni.

“Prantsusmaal ja Euroopas mõtlevad kõik praegu suurest toodangust. Aga kuumalaine võib tekitada märkimisväärset kahju,” teatas konsultatsioonifirma Agritel.

Agriteli sõnul saab kuumalaine olema pikem ja kõrgemate temperatuuridega kui 2015. aasta juulis, mil hinnad tõusid 20 euro võrra. Samal aastal oli aga saagikus siiski väga suur ning hinnad pöördusid hiljem langusesse.

Refinitiv Agriculture Researchi analüütikud ütlesid, et kuumus saab olema vilja jaoks kahjulik ning temperatuur on tavapärasest 10 kraadi võrra kõrgem.

Osade kauplejate sõnul ei pruugi olukord aga väga hull olla, sest suuremalt jaolt on vilja areng ära toimunud. Selle tõttu hakkas hind ka nädala lõpus veidi taanduma.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

IGC: nisutootmine kasvab, maisitootmine langeb

Maisihinnad püsivad aga küllaltki tugeval tasemel, sest USAs on jätkuvalt ilmastikuprobleemid ning Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) vähendas globaalseid tootmisprognoose, vahendab AgriCensus.

Paduvihmad segasid USAs maisihooaja algust ning selle tõttu vähendas IGC globaalse maisitoodangu prognoosi 23 miljoni tonni võrra, 1,1 miljardi tonnini. Võrreldes eelmise aastaga tähendaks see 3protsendilist langust.

Ühtlasi vähendas IGC ka sojaubade toodanguprognoosi – kokku 9 miljoni tonni võrra, 349 miljoni tonnini.

Globaalse nisutootmise prognoosi tõsteti aga 3 miljoni tonni võrra, 769 miljoni tonnini. Võrreldes eelmise aasta toodanguga tähendaks see 4,9protsendilist kasvu. Globaalne tarbimine peaks ulatuma aga 756 miljoni tonnini ning hooaja järel peaks varud ulatuma 275 miljoni tonnini.

“Sellel hooajal võivad nisuvarud jõuda rekordilise tasemeni,” teatas IGC.

Maisi augustikuu futuur Euronext börsil (€/tonn). Allikas: Barchart.

Euroopa maisitoodang hoopis kasvab

Euroopa Komisjon avaldas neljapäeval aga oma prognoosid, kus vähendati nisutoodangu prognoose, maisitoodang peaks hoopis kasvama.

Euroopa Komisjon tõstis pehme nisu toodanguprognoosi 0,1 protsenti, 143,5 miljoni tonnini. Odra prognoosi vähendati 0,5 protsendi võrra ning selle tootmine peaks Euroopa Liidus ulatuma 60,4 miljoni tonnini.

Vaatamata sellele, et kuum ilm teeb Euroopas ka maisile liiga, tõsteti maisitoodangu prognoosi 2 protsendi võrra, 69,7 miljoni tonnini.

Rapsiseemnete hind rühib vaikselt ülespoole

Ka rapsiseemnete puhul oodatakse väikest mõju – prognoosi alandati vaid 30 000 tonni võrra, 18,74 miljoni tonnini.

USA põllumajandusministeerium kirjutas oma aprillikuu raportis, et Euroopa “rapsiseemnete turul on väga kitsas olukord” ning põhjuseks on külvipindala vähenemine. Kevadel pani see hinnad kiiresti tõusma ning keskpikas perspektiivis on trend jätkuvalt tõusev, vaatamata sellele, et viimastel nädalatel on hind langenud.

Rapsi hind
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kooritud piima pulbri hind Euroopas 0,8 protsenti, 2063 euroni tonnist (juulikuu futuur). Suhkru hind langes 1 protsendi võrra ning tonn maksab 329 dollarit. Kakao odavnes 0,2 protsenti, 2478 dollarini tonnist.

Avokaadode hind tõuseb mühinal

Avokaadode hinnad on viimastel kuudel tõusnud lausa 200 protsenti, kirjutab Bloomberg.

Kõrge rasvasisaldusega puuvilja hinnad peaks vähemalt suve lõpuni edasi kallinema. Seejärel hakkavad Mehhiko farmerid oma saaki koristama ning selgub, kui suureks pakkumine kujuneb.

Hassi avokaadode hind kallines kolmapäeval Mehhiko Michoacani piirkonnas 7 protsenti, 650 peesoni (ligi 30 eurot; 10 kilogrammine kast), selgub kohaliku valitsuse andmetest.

Reaalajas hindu jälgiv platvorm AvoPrice teatas, et kilogrammi hind ulatus vahepeal isegi 100 peesoni (4,6 euroni). Tänavu on turg kallinenud viimase kümnendi kiireimas tempos – põhjuseks on inimeste tarbimisharjumuste muutused ning pinged Mehhiko-USA piiri ääres. California tootmise vähenemine on samuti aitanud kallinemisel jätkuda.

“Praegu on puudujääk,” ütles Michoacanis tegutsev tootja Humberto Solorzano. “Tänavune hooaeg lõpeb sellel nädalal ja uus algab järgmisel nädalal.”

Avokaadodega futuuriturgudel ei kaubelda ning selle tõttu pole investoritel võimalik ka selle hinnale panustada.

Hass Avokaadode hind Mehhiko Michoacani piirkonnas (peesot/10kg). Allikas: Bloomberg.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Bensiin kallines nädalaga 10 protsenti

Nafta hinnad kallinesid see nädal enam kui 3 protsenti, peamiseks põhjuseks geopoliitiliste pingete teravnemine Lähis-Idas.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 3,2 protsenti ja WTI kallines 3,9 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 66,3 ja 59,2 dollarit.

Eelmise nädala lõpus tulistas Iraan alla USA mehitamata drooni, mis viimase väitel lendas nende õhuruumis. Lisaks geopoliitilistele pingetele on naftale toetavalt mõjunud ootused OPECi kohtumise osas, mis toimub juuli alguses. Kohtumisel vaadatakse üle tootmismahtude eesmärgid.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga lausa 10,1 protsenti ning tonn maksab juba 656 dollarit. Diislikütus kallines 2,8 protsenti, 596 dollarini tonnist. Kerge kütteõli lisas 2,6 protsenti, 582 dollarini.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960