Autor: Põllumajandus.ee • 4. juuli 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taimehaiguste ja -kahjurite levik oli tänavu intensiivne

Eesti Taimekasvatuse Instituudi 2019. aasta taimekaitse hooaja monitooring on lõppenud. Tänavu olid soodsad tingimused taimehaiguste ja -kahjurite levikuks.
Eesti Taimekasvatuse Instituudi (ETKI) 2019. aasta taimekaitse hooaja monitooring on lõppenud.
Foto: ETKI

Tavalisest paar nädalat varem alanud külvihooaeg lõpetas taimekaitse perioodi varem, juuni lõpuks õitsesid juba ka suvikultuurid. Tali- ja suviteraviljadel levis kõige rohkem jahukaste, vastuvõtlikel sortidel oli nakatumine väga tugev.

Õigeaegne fungitsiidi kasutamine vähendas haigestumist silmnähtavalt. Väga intensiivse haiguse levikuga aasta võimaldab põllumeestel vastavalt harimisviisile ja sordi haiguskindlusele teha otsuseid järgmise aasta sortide valimisel.

Talirapsil levis varre-peitkärsakas, mis oleks vajanud hiilamardikaga võrreldes varasemat tõrjeaega. Kõdra-peitkärsakas ilmus alates rapsi õiepungade moodustumisest, samal ajal toimuv hiilamardika tõrjumine vähendas kõdra-peitkärsaka levikut.

Suvirapsi kahjustas maakirp, kapsakoid ja hiilamardikat esines palju. Põldhernel ja põldoal oli näha tärkamisjärgselt kärsakate kahjustusi, kuid taimed kasvasid sellest välja, ka levinumate taimehaiguste nagu laikpõletiku ja šokolaadilaiksuse ning lehetäide esinemine jäi madalaks.

Viljakoristamise järel annab ETKI ülevaate teraviljadel analüüsitud Fusariumi mükotoksiinide esinemisest.

Vaata taimekahjustajate monitooringu tulemusi SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960