• 08.07.19, 17:24
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Toidukäitlejate töö muutub lihtsamaks

Maaeluminister Mart Järvik saatis kooskõlastusringile toiduseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis loob võimaluse paindlikumate nõuete kehtestamiseks väiksema tootmismahuga ettevõtetele.
Eelnõu kohaselt asendub 2021. aasta alguses toidukäitlejale loakohustus teatamiskohustusega.
  • Eelnõu kohaselt asendub 2021. aasta alguses toidukäitlejale loakohustus teatamiskohustusega.
  • Foto: Äripäev AS
Tegevusloakohustusega seotud muudatuste eesmärk on vähendada toidu käitlejate halduskoormust, loobudes riigisisesest loakohustusest valdkondades, kus piisab vahetult kohalduvate Euroopa Liidu hügieenimääruste kohaselt ka majandustegevusteate esitamisest.
Maaeluminister Mart Järviku sõnul on käesoleva seaduse eesmärgiks vähendada bürokraatlikke nõuded, samuti muutub lihtsamaks toidu käitlemisega alustamine, siiski jäävad kehtima kõik toiduohutusega seotud varasemad nõuded. „Turule viidav toit peab olema ohutu inimese tervisele. Käitleja vastutab käideldava toidu ning käitlemise nõuetekohasuse eest ja on kohustatud kasutama kõiki võimalusi selle tagamiseks. Loodame, et tegevusloakohustuse asendamine teatamiskohustusega teatud käitlemisvaldkondades ja hügieeninõuete paindlik rakendamine, innustab toidu käitlemisega tegelema rohkem ettevõtjaid,“ lausus Järvik.
Eelnõu kohaselt asendub 2021. aasta alguses loakohustus, kui tegevus on väikesemahuline (sh loomse toidu käitlemine eramus, kui see turustatakse jaekaubandusettevõttesse) teatamiskohustusega. Riigisisene tegevusloakohustus jääb alles toitlustamisele koolieelses lasteasutuses, põhikoolis, gümnaasiumis, tervishoiu- ja hoolekandeasutuses ning mõnedes teistes asutustes. Juba tegutsevatele tegevusloa- või teatamiskohustusega käitlejatele ei kaasne lisategevusi ega lisakohustusi.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Jaekaubandusettevõttes, sh ajutises või teisaldatavas müügikohas ning eramus, võimaldatakse loomse toidu käitlemist ja tarnimist teisele kohalikule jaeettevõtjale, sh toitlustajale, toiduhügieeni üldnõudeid järgides majandustegevusteate alusel, kui tegevus on väikesemahuline ja kohaliku ulatusega.
Seadus on planeeritud jõustuma 2020. aasta keskpaigas, tegevusloakohustuse asendumine teatamiskohustusega 2021. aasta alguses. Kuna eelnevalt on vajalik Euroopa Komisjoni seisukoht, võib jõustumise aeg nihkuda kolme kuu võrra. Eeldatavalt jõuab Toiduseaduse muutmise seaduse eelnõu Riigikogusse aastavahetusel.
Loe lisaks: Määruse eelnõu eelnõude infosüsteemis

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele