Autor: Rait Kondor • 29. juuli 2019

Roundup’i kaasuses vähendati kahjusummat 86 miljonile dollarile

California kohtunik vähendas Bayerile kuuluva glüfosaadil baseeruva umbrohutõrjevahendi Roundup’i väidetavalt vähki tekitanud mõju tõttu abielupaari kasuks mõistetud kahjusummat oluliselt, kirjutab Reuters.
2017. aastal veel Monsantole kuulunud Roundup müügil Encinitases Californias.
Foto: REUTERS/Mike Blake

Kui esialgu oli vandekohus nõudnud abielupaari kasuks kahe miljardi dollari suuruse kahjusumma tasumist, siis nüüd kärpis California ülemkohtu kohtunik Winifred Smith kahjusummat oluliselt, mõistes abielupaari kasuks välja 86,7 miljonit dollarit. Kohtunik Smith ütles, et vandekohtu miljardidollariline kahjutasunõue oli liigne ning põhiseaduse vastane, kuid lükkas tagasi Bayeri soovi kahjutasunõue üldse tühistada.

Kohtunik Smithi lõpliku otsuse kohaselt saavad California abielupaar Alva ja Alberta Pilliod ümardatult 17 miljonit dollarit kompensatsiooni ning 69 miljonit dollarit kahjutasu, mis on vähem, kui esialgu mõistetud vastavalt 55 miljonit ning 2 miljardit dollarit.

Hagejad peavad vähendatud kahjutasu veel ametlikult heaks kiitma, kuid Pilliodide advokaat Brent Wisner tervitas reedel otsust.

„Kuigi meie arvates kahjutasu vähendamine ei kätke endas seda valu ja piina, mida Alva ja Alberta pidid kogema, siis kokkuvõttes on tulemus suureks võiduks,“ ütles Wisner.

Bayer teatas neljapäevases pressiteates, et kohtunik Smithi otsus kahjutasu vähendamise osas oli samm õiges suunas, kuid lisas, et nad apelleerivad otsuse.

„Me arvame jätkuvalt, et kohtuotsust ja kahjutasunõuet ei toeta tõendid ning need on vastuolus usaldusväärsete teadusuuringutega ning maailma juhtivate tervishoiuametite järeldustega, mis kinnitavad, et glüfosaadil baseeruvad herbitsiide saab turvaliselt kasutada ning glüfosaat ei ole kantserogeenne,“ teatas Bayer.

Bayer võitleb Roundupi vähisüüdistusteosas üle 13 400 hageja vastu üle kogu USA. Saksa firma Bayer ostis Roundupi tootja Monsanto 2018. aastal 63 miljardi dollari eest, kuid nüüdseks on Bayeri aktsia glüfosaadi kohtuprotsesside tõttu tublisti kukkunud. Praegu on kogu Bayeri turuväärtus samas suurusjärgus Monsanto eest makstud hinnaga ehk 62 miljardit dollarit.

Bayer on siiani kaotanud Roundup’i kohtuprotsessis kolmes USA vandekohtus ning need otsused on firma ka kõik edasi kaevanud. Augustis on Bayeril esimene kohtuistung väljaspool Californiat, St. Louis’is Missouris

LOE LISAKS:

Esimene Euroopa riik keelas glüfosaadi

Bayeri kvartalitulemused oodatust paremad

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960