Autor: Põllumajandus.ee • 29. juuli 2019

Aasta Küla 2019 tiitli sai põimunud kogukonnaga Lüübnitsa

Eesti Külade XIII Maapäeva avaõhtu tippsündmus oli Aasta Küla väljakuulutamine – tiitli sai Eestimaa veerel paiknev Lüübnitsa, kus on parimal viisil põimunud seto-, eesti- ja venekeelne kogukond. Küla on talgute korras teinud korda mahajäetud krunte, ehitanud tsässona ja toetab igal viisil elanike ettevõtlikkust: näiteks leiab külast kodumuuseumi, müüakse sibulat ja kala, Lüübnitsa on välja töötanud oma küla kaubamärgi.
Läsna-Loobu küla esindaja annab rändauhinna üle tänavusele Aasta Külale, Lüübnitsale.
Foto: Taavi Nagel

Riigikogu esimees ja Aasta Küla hindamiskomisjoni juht Henn Põlluaas ütles, et kõigi maakondade aasta külad olid erilised, kuid mingil moel puges just Lüübnitsa kokkuhoidev kogukond žüriile kõige rohkem hinge. „Igal pool, aga eriti Lüübitsas on näha, kui tähtis on aktiivsete eestvedajate olemasolu,“ lisas ta.

Lüübnitsa külavanem Urmas Sarja jäi tagasihoidlikuks: „Minu jaoks on elu Lüübnitsas tööpingete maandamine. Ma tahan tegutseda. Siin on selleks suurepärased võimalused ja külaelanikud löövad hea meelega kaasa,“ ütles Sarja. Ka avapidustustel olid Lüübnitsat esindama tulnud nii tantsijad kui ka pillimehed.

Eelmise aasta lõpul Võrumaa Aasta Külaks valitud Lüübnitsat on esmakordselt mainitud 1582. aastal. Lüübnitsa on tuntust kogunud hilissuvise sibula- ja kalalaadaga, mis tänavu toimub 24.-25.augustil.

Žürii liikmed andsid välja mitmeid eriauhindu, esmakordselt kuulutas Põlisrahvaste Arengu Keskus Uralic välja Põlisküla auhinna saaja, kelleks sai pärandit hoidev ja lastele temaatilisi tegevusi leiutav Hageri.

Eesti Pagari eriauhinna – maitsvad tooted külapeoks pälvis Ida-Virumaa Kiikla küla oma toreda kiigelooga. Juba 10. augustil toimubki Kiiklas külapäev, mis üllataval kombel on ainus päev aastas, mil Kiiklas kiikuda saab.

Henn Põlluaas tegi Lüübitsale üsna haruldase kingituse – Toompea tornis lehvinud ning nummerdatud riigilipu. Kõik Aasta Küla nominendid said kingiks ka eelmise Aasta Küla Läsna-Loobu käsitöökalendri, ’Suislepa’ õunapuu, suureformaadilise loodusfoto ning Ave Nahkuri maalitud pisipildi. Maalehe toimetuse eriauhind Kõljala külade piirkonnale ning Aasta Külale Lüübnitsale on ajalehe ning ajakirja Maakodu aastane tasuta tellimus.

Päev lõppes imetabase kontserdiga Räpina kirikus, kus Tõnis Mägi ja Põlva muusikakooli keelpilliorkester Riivo Jõgi juhatusel esitasid lisaks tuntud paladele Mägi ja Villu Kanguri uue laulu „Küla elab“. Kontsert oli Eesti Külaliikumise Kodukant kingitus Eestimaa küladele.

Eesti Külade XIII Maapäev jätkub homme maaelu teemaliste aruteludega, mille käigus valmistatakse ette Maapäeva manifesti muudatused, et dokument pühapäeval maaeluministrile üle anda.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960