Autor: Põllumajandus.ee • 5. august 2019

Agrifac demotuuril esitleti Condor Endurance II taimekaitsepritsi

25. juulil väisas esimest korda ajaloos Agrifac põllupritside Euroopa demotuur ka Eestit. Seekord oli võimalik näha ja proovida 2019. aastal Red Dot disainiauhinnaga auhinnatud Condor Endurance II iseliikuvat pritsi.
Condor Endurance II iseliikuva taimekaitsepritsi demopäev.
Autor: Dotnuva Baltic AS

Lisaks oma stiilsele väljanägemisele, jätkus osalejatel vaid kiidusõnu ka masina võimekuse ja võimaluste kohta.

Olukorras, kus 2050. aastaks prognoositakse maailma rahvastiku arvuks 9 miljardit, muutub kriitilise tähtsusega valupunktiks toit. Jätkusuutlik põllumajandus muutub senisest veelgi olulisemaks ning tuleb leida lahendus, kuidas võtta tootmismaast maksimum, tehes seda samas ressursisäästlikult. Täppisviljelus pole seejuures piisavalt täpne, võtmesõnaks saab pigem vajaduspõhine põlluharimine, hoolitsedes saagi eest juba taimekasvu varajastes etappides.

Fookuses taimede tasand. NEED Farming ehk vajaduspõhine põlluharimine on farmihalduse kontseptsioon, mis põhineb põllukultuuride, põldude ja muude parameetrite muutlikkuse jälgimisel, mõõtmisel ning neile näitajatele reageerimisel vastavalt iga üksiku taime erivajadustele. Kasutades uusimat tehnoloogiat, minnakse tagasi põllumajanduse põhitõdede juurde, tagades igale taimele hooldamise lähtuvalt tema spetsiifilistest vajadustest. Vajaduspõhise põlluharimise puhul ei jälgita mitte põllu keskmist, vaid keskendutakse iga taime vajadustele eraldi.

Ressursisäästlik NEED Farming nutitehnoloogia. Vajaduspõhine põlluharimine toob endaga kaasa ka ressursside optimaalsema kasutamise. Keskendudes iga taime erivajadustele, on võimalik saavutada oluline ressursisääst. Agrifac uus iseliikuv prits Condor Endurance II on varustatud uuendusliku NEED Farming tehnoloogiaga, mille alla kuuluvad ka StrictSprayPlus, DynamicDosePlus ja AiCPlus lahendused. StrictSprayPlus on elektriline pihustussüsteem, mis võimaldab kompenseerida põllu pööramistel tekkivaid ülekulusid. Uuenduslik lahendus vähendab pööramisel automaatselt pihustatavat kogust poomi sisemisel poolel ja tõstab seda välimisel poolel, tagades sellega ühtlasema jaotuse. Täpsem jaotumine vähendab kulusid ning suurendab efektiivsust.

Reaalajas jälgimine ja madalad hoolduskulud. My Agrifac võimaldab kasutajatel oma tegevust reaalajas jälgida ning analüüsida. Seejuures uuendusliku lahendusena väljatöötatud AiCPlus integreeritud tehisintellektiga kaamerasüsteem aitab masinal tõlgendada seda, mida näeb. Intelligentsed AiCPlus kaamerad on paigaldatud poomile, kus süsteem töötleb ja analüüsib põllukultuuri, võimaldades ära tunda ja kohelda seda vastavalt juhtpaneelis etteantud kriteeriumitele. Saadud informatsiooni kasutab DynamicDosePlus doseerimaks igale taimele just talle vajalikku kogust. Enam pole vaja mõelda, milline lähenemine on parim kõikide taimede jaoks, uus süsteem võimaldab sujuvalt reguleerida iga düüsi kogust eraldi, pihustades iga taime täpselt sellega, mida vastav taim vajab.

Agrifac demotuur. Fotod: Dotnuva Baltic AS

Tänu kompaktsele GreenFlowPlus pumbasüsteemile ei teki poomi ringlusele ka setteid ega pihustuskolmnurki. Pihustatav segu valmistatakse vaid vajaduse korral ilma paaki reostamata ning seda otse pihustustorudesse. Pärast pihustamise lõpetamist jääb pumbasüsteemi vaid maksimaalselt kuni 6 liitrit jääkvedelikku (kadu), mida on oluliselt vähem kui teistel samalaadsetel pritsidel. Uus väljatöötatud lahendus muudab filtrite ja kogu süsteemi puhastamise väga lihtsaks ja hooldevabamaks.

Ülim kasutajasõbralikkus. Dotnuva Baltic ASi ja Agrifac Machinery B.V. koostöös toimunud Agrifac demotuuri Eesti esitlusel said kõik soovijad ka ise Condor Endurance II pritsiga katsepõllul sõita ja uusimat tehnoloogiat testida. Esimesena pani uue pritsi proovile Kuie PÜ agronoom Marek Aron, kes kiitis masina kasutajasõbralikkust ja ülimat võimekust. “Tegu on väga hea pritsiga. Tahtsin proovida ja veenduda, kas kõik räägitu ja videodes näidatu vastab ka reaalelus tõele. Võin julgelt kinnitada, et see masin vastab tõesti lubatud sisule ning selle võimalused on muljetavaldavad. On näha, et selle masina juures on palju mõeldud just kasutajasõbralikkusele. Mitmed mugavad lahendused ja automaatselt sooritatavad funktsioonid, nagu näiteks elektriline pihustussüsteem ja kabiinist reguleeritav tilga suurus, muudavad selle masinaga töötamise märkimisväärselt mugavaks ja efektiivseks,” toob Condor Endurance II iseliikuva pritsi tugevused välja Aron.

Lisaks Kuie PÜ-le tegid uue masinaga testsõite ka mitmeid teised põllumajandustootjad, kes nõustusid üksmeelselt Aroni mõtetega. Uued väljatöötatud lahendused aitavad kaasa säästlikuma põllumajanduse tekkimisele, väärtustades seejuures ka põllumehe aega. Agrifac 36 meetri pikkune poom võimaldab töötada suuremate rajalaiustega, vähendades nii tööaega kui ka pihustusradasid. Märkimist väärib ka masina ületamatu stabiilsus läbi püsiva StabiloPlus šassii ning võimalus rööbet sujuvalt kuni 1 m võrra laiemaks muuta. Uus Condor Endurance II iseliikuv prits veenis kõiki kohalolijaid, et ressursisäästlikum ja kuluefektiivsem põllumajanduslik tootmine on võimalik.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751