Autor: Põllumajandus.ee • 5. august 2019

OTSE PÕLLULT: Heitlik koristusilm

Juuli lõpp ja augusti algus on Kagu-Eestis alanud väga varieeruva ilmastikuga. Kord on olnud 30 kraadi kuumust ja järgmisel hetkel juba alla 10 kraadi sooja, kirjutab blogis BASFi agronoom, põllumees Kristjan Kasearu.
Hetkel on pooleli talirapsi koristus.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Samas on üle päeva sadanud vihma. Ka sel nädalavahetusel on kokku maha sadanud üle 30 mm sademeid, mida ükski ilmaprognoos ette ei osanud näha.

Vihma on tulnud korralikult.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Alustasime taliodra koristusega 20. juulil. Kuna põllul oli talvekahjustusi, siis keskmise saagiga 7,5 tonni hektarilt, jäin rahule.

Varajase talinisu koristamine algas 27. juulil. Võib öelda, et see oli kõige esimene võimalus seda teha. Mõned terad olid veel üsna pehmed, samas mõned juba vägagi kõvad. Sel aastal on üldse viljade küpsemine väga ebaühtlane. Põllu keskel on terad ilusti küpsenud, samas põlluservades on palju veel rohelist. Õnneks oli siiani kvaliteet siiski hea ja koristatud nisu toiduvilja näitajatega. Varajase talinisu saagikus jäi samuti keskeltläbi 7,5 tonni juurde.

Varajase talinisu koristamine algas 27. juulil.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Hetkel on pooleli talirapsi koristus. Seda on saanud teha ainult vihmahoogude vahelt. Ka rapsis on üksikuid poolküpseid kõtrasid, aga nende valmimist hetkel enam oodata ei saa. Koristuskonveier kipub kokku jooksma ja ootel on hernekoristus, hilisema talinisu koristus ja peagi ka suviodra koristus. Tulemustest annan põhjalikuma ülevaate juba järgmistes postitustes.

Ilm teeb muret. Täna tundub, et heitlikud ilmaolud jätkuvad ja kergemaks olukord ei lähe. Hetkel käib pidev ilmaennustusportaalide külastus. Midagi väga rõõmustavat lähipäevadeks välja ei pakuta.

Midagi väga rõõmustavat lähipäevadeks välja ei pakuta.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF
Samuti käib põldudel jooksvalt juba töö ja ettevalmistus järgmise aasta saagi nimel. Koristatud põldudel toimub kõrrekoorimine, et meelitada umbrohuseemned ja varisenud viljaterad kasvama ning soodustada põhu lagunemist.
Koristatud põldudel toimub kõrrekoorimine.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Peagi on algamas talirapsi külv. Kuna mullad on siinkandis happelised, said rajatavad talirapsi põllud ka lubjatud põlevkivi tuhaga.

Talirapsi põllud said lubjatud põlevkivi tuhaga.
Foto: Kristjan Kasearu / BASF

Et niiskust sel aastal jagub, plaanin kohe pärast rapsi külvi kasutada mullaherbitsiidi Butisan Avant 2 l/ha, et saavutada kiire kontroll tärkavate umbrohtude vastu.

Kindlasti ei saa ära unustada ka nälkjate ohtu. Ilmastik on nende levikuks hetkel väga soodne. Kõrvetavat päikest ja kuiva, mis nende levikut piirab on vähe. Varasemalt olen nendega kurja vaeva näinud ja kahjustused on olnud suured. Kasutan juba ennetavalt raudfosfaadil põhinevat toodet Ironmax Pro 5 kg/ha, mis on ohutu ka vihmaussidele. Selle laotan põllule kohe pärast külvi väetiselaoturiga.

Loodetavasti annab taevataat peagi ilusat koristusilma ja ka rapsi külviilma siiapoole. Ilusaid saake ja head ilma kõigile!

Kristjan Kasearu, BASF Agricultural Solutions agronoom

Eelnevad OTSE PÕLLULT blogipostitused leiad SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960