• 09.08.19, 12:48
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kuidas leib päriselt lauale saab?

Laupäeval, 10. augustil kell 11-16 toimuvad Eesti Põllumajandusmuuseumis rukkilõikustalgud, kus tehakse erinevaid rukkitöid – lõigatakse sirbiga rukist, tehakse rukkivihkusid ja –hakke, pekstakse reht, jahvatatakse käsikiviga ja küpsetatakse leiba.
Rukis
  • Rukis
  • Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Külastajad saavad osa toimetustest, mis päriselt meile leiva lauale toovad. Päevale annavad oma hea sõna ja soovidega hoo sisse rukkirüütel Madis Avi ning SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild. Terje Puistaja Eesti Rahvapärimuse Koolist on abiks pärimuskommete tutvustamisel ja läbiviimisel. Külastajad saavad uudistada ja soovi korral proovida töid, mis on vajalikud leiva lauale toomiseks. Paljud meist ikka täpselt teavad, mida kõike peab tegema, et saaksime süüa meie armsat rukkileiba?
Samal päeval kell 13 avatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis näitus „Sahtlist välja!“, kus eksponeeritakse põllumajandusnäitustel välja antud restaureeritud auhinnatunnistusi muuseumi käsikirjade ja dokumentide kogust. Näiteks üks haruldasemaid on tunnistus, mille andis välja Eesti Põllumeeste Selts oma esimesel Tartus toimunud näitusel aastal 1887. Selgitusi jagab kohapeal kunstiteadlane Merle Talvik.
Päeva lõpetavad meeleoluka kontsertiga Sissi ja Dave Benton.

Artikkel jätkub pärast reklaami

10. augustil on kõik oodatud Eesti Põllumajandusmuuseumisse saamaks teada või tuletamaks meelde, kuidas leib päriselt lauale saab.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 19.09.25, 12:14
Kuldne tund ja nutikas tehnoloogia: tänapäeva farmid kasvatavad tervemaid vasikaid
Vasika elu algus määrab tema tuleviku. Kui veel mõnikümmend aastat tagasi piisas sellest, et loom sai sooja ja piima, siis tänane teadmine ja tehnoloogia on muutnud vasikakasvatuse palju täpsemaks ning kontrollitumaks. Farmides räägitakse „kuldse tunni“ olulisusest ja automatiseeritud söötmissüsteemidest, mis on vähendanud haigusi ja muutnud töö inimestele kergemaks.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele