• 09.08.19, 12:48
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Kuidas leib päriselt lauale saab?

Laupäeval, 10. augustil kell 11-16 toimuvad Eesti Põllumajandusmuuseumis rukkilõikustalgud, kus tehakse erinevaid rukkitöid – lõigatakse sirbiga rukist, tehakse rukkivihkusid ja –hakke, pekstakse reht, jahvatatakse käsikiviga ja küpsetatakse leiba.
Rukis
  • Rukis Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Külastajad saavad osa toimetustest, mis päriselt meile leiva lauale toovad. Päevale annavad oma hea sõna ja soovidega hoo sisse rukkirüütel Madis Avi ning SA Eesti Maaelumuuseumid juhatuse liige Merli Sild. Terje Puistaja Eesti Rahvapärimuse Koolist on abiks pärimuskommete tutvustamisel ja läbiviimisel. Külastajad saavad uudistada ja soovi korral proovida töid, mis on vajalikud leiva lauale toomiseks. Paljud meist ikka täpselt teavad, mida kõike peab tegema, et saaksime süüa meie armsat rukkileiba?
Samal päeval kell 13 avatakse Eesti Põllumajandusmuuseumis näitus „Sahtlist välja!“, kus eksponeeritakse põllumajandusnäitustel välja antud restaureeritud auhinnatunnistusi muuseumi käsikirjade ja dokumentide kogust. Näiteks üks haruldasemaid on tunnistus, mille andis välja Eesti Põllumeeste Selts oma esimesel Tartus toimunud näitusel aastal 1887. Selgitusi jagab kohapeal kunstiteadlane Merle Talvik.
Päeva lõpetavad meeleoluka kontsertiga Sissi ja Dave Benton.
10. augustil on kõik oodatud Eesti Põllumajandusmuuseumisse saamaks teada või tuletamaks meelde, kuidas leib päriselt lauale saab.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 20.09.24, 06:25
Võta maisitärklisest viimast
Maisi soodsa kasvuperioodi korral võib tekkida probleem, kus tärklisesisaldus silos on optimaalseks söötmiseks liiga kõrge. Seedimata tärklis vatsas ja peensooles langetab söödaväärindust, tekitades loomakasvatajale rahalist kahju.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele