Autor: Rait Kondor • 28. august 2019

Norra kutsub oma ettevõtteid üles Brasiilia metsade hävitamise vältimisele kaasa aitama

Norra kliima- ja keskkonnaminister Ola Elvestuen kutsus Norra ettevõtted teisipäeval koosolekule, et kutsuda Brasiilias tegutsevaid Norra firmasid kindlustama oma tegevusega seda, et nad ei aitaks mingil viisil kaasa Amazonase vihmametsade hävitamisele.
Brasiilia põllumees Aurelio Andrade jalutab läbi põlenud vihmametsa Brasiilias Rondonia osariigis porto Velho lähedal 26. augustil 2019.
Foto: CARL DE SOUZA / AFP

Koosolekul osalesid teiste seas esindajad naftafirmast Equinor, väetisetootjast Yara ning alumiiniumitootjast Norsk Hydro, kus kõikides on Norra riik suurim aktsionär, vahendab Reuters.

„Nad peavad oma tarneahelate osas olema teadlikud, et kindlustada seda, et nad ei aitaks kaasa metsade hävitamisele,“ ütles minister Elvestuen pärast ettevõtetega kohtumist ajakirjanikele.

Teisipäevasel koosolekul osalesid ka KLP pensionifond ning keskkonnaalased valitsusvälised organisatsioonid.

Brasiilia territooriumil asuvates Amazonase vihmametsades on käesoleval aastal tulekahjude arv kasvanud eelmise aastaga võrreldes 79% võrra.

Augustis peatas Norra valitsus annetused Amazoni Fondi, kui Brasiilia valitsus takistas toetust saanud fondi tegevust. Norra on varasemalt teinud Brasiilia valitsusega Amazonase vihmametsade kaitsmiseks tugevat koostööd ning maksnud üle kümne aasta jooksul Amazonase Fondi üle 1,2 miljardi dollari.

Naftatootja Equinor on üks suurimaid naftatootjaid Brasiilias ning on Brasiiliat arendamas peamiseks tootmisbaasiks väljaspool Norrat.

Equinori sõnul ei tegutse nad vihmametsade piirkonnas ning nad soovivad kindlustada, et firma tarneahelal ei oleks vihmametsale negatiivset mõju.

Norsk Hydrol on Brasiilia Para osariigis boksiidikaevandus ning rafineerimistehas, mis töötleb boksiidi alumiiniumoksiidiks, mida kasutatakse alumiiniumi tootmiseks. Hydro ütles, et töötab aktiivselt, et vähendada oma kliima- ja keskkonnaalast jalajälge üle terve äritegevuse ning on toetanud pingutusi, et Amazonase vihmametsade hävitamist vältida. Seda viimast näiteks Oslo ülikooli ja Para osariigi ülikooli uuringutealase koostöö toetamise kaudu.

Norsk Hydro pressiesindaja lausus Reutersile, et nende firma kasutab suuri summasid, et taastada kaevanduspiirkondade taimkatet ning firmal on eesmärk, et saadaolevates piirkondades saavutada üks-ühele metsa taastamine.

Yara, mis toodab Brasiilias väetisi ning müüb neid Brasiilia põllumeestele, ei olnud Reutersile kommentaari andmiseks kättesaadav.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960