Autor: Põllumajandus.ee • 19. september 2019

Riigieelarve: Üleminekutoetustel on oluline roll

Põllumehed tuletavad käimasolevate eelarvekõneluste valguses valitsuskoalitsioonile meelde, et üleminekutoetustel on jätkuvalt oluline roll Eesti toidutootmise konkurentsivõime kindlustamisel.
Üleminekutoetustel on oluline roll Eesti põllumeestele natuke ausamate konkurentsitingimuste tagamisel.
Foto: Pixabay

Järgmise aasta eelarves tuleb põllumajandussektorile tagada 15,3 miljoni euro ulatuses vahendid üleminekutoetuste maksmiseks vastavalt ELi reeglitele.

„Loodame, et valitsusliidu erakonnad suhtuvad tõsiselt Riigikogu valimiste eel ja ka aprillis sõlmitud koalitsioonilepingus antud lubadusse tagada Eesti põllumajandus- ja toidutootjatele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidus ja maksta meie põllumeestele üleminekutoetusi. Siseriiklik toetus aitab natuke leevendada olukorda, kus Eesti otsetoetuste tase moodustab järgmisel aastal vaid umbes 66% ELi keskmisest,“ rõhutas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Sõrmuse sõnul on üleminekutoetuste ülesandeks kompenseerida meie tootjate madalamaid otsetoetusi võrreldes teiste EL liikmesriikide konkurentidega. Viie aasta tagune piimaturu kriis näitas ilmekalt, kui drastilised tagajärjed olid toonase valitsuse hoolimatul suhtumisel üleminekutoetuste vajadusse – riigieelarves hoiti raha kokku, kuid kaotasime mõne aasta jooksul üle kümnendiku maailma tippu kuuluvast piimakarjast. „Põllumajandusturud on heitlikud, mistõttu peab kodumaise toidutootmise hoidmise nimel pingutama iga päev,“ lisas ta.

TASUB TEADA

Üleminekutoetused on üks oluline osa EL ühise põllumajanduspoliitika kokkuleppest aastateks 2014-2020. Eesti varasemad valitsused jätsid aastatel 2014-2026 kolme aasta jooksul põllumajandustootjatele üleminekutoetusi maksmata kokku 69,1 miljoni euro ulatuses. Keskerakonna juhitud eelmine valitsuskoalitsioon taastas üleminekutoetuste maksmise 2017. ja 2018. aastal ning tagas riigieelarves vahendid üleminekutoetuste maksmiseks 38,3 miljoni euro ulatuses kahe aasta jooksul.

Praegu ametis olev valitsusliit lubas kevadel sõlmitud koalitsioonilepingus tagada Eesti põllumajandus- ja toidutootjatele võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidus, seista otsetoetuste võrdsustamise eest ja maksta meie põllumeestele üleminekutoetusi ning jätkata tõuaretustoetuste maksmist. Eestil on järgmisel aastal õigus riigieelarvest üleminekutoetusi maksta 15,3 miljoni euro ulatuses. Üleminekutoetusi makstakse piimakarja-, põllukultuuride, lihaveise- ja lambakasvatajatele.

Rahandusminister Martin Helme ütles teisipäevase eelarvearutelu järel, et kui eelmisel nädalal jõuti eelarves tasakaalueesmärgini, siis nüüd on tegeletud sellega, et leida eelarves lisaruumi poliitiliste lubaduste täitmiseks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960