Autor: Põllumajandus.ee • 23. september 2019

Saaremaal avati kaasaegne lutserniekstrakti tehas

Demo Farm OÜ juhatuse liige Ain Süld (paremal) pärast uue lutserniekstrati tehase avamist.
Foto: Johan-Paul Hion
Toidulisandite tootja VitaNor avas laupäeval Saaremaal Metskülas pidulikult Eesti esimese lutserniekstrakti tehase, mille toodangut on plaanis hakata müüma nii Eesti turule kui ekspordiks.

Tehase rajanud Demo Farm OÜ juhatuse liige Ain Süld rääkis, et tehas kasutab enda kasvatatud toorainet ning müüb valmistoodangut nii oma kaubamärgi VitaNor all kui ka toiduainete tööstuse tootjatele.

„Lutserniekstrakt sisaldab inimese jaoks vajalikke mineraale, vitamiine ja antioksüdante, mis aitavad kaasa inimese immuunsussüsteemi normaalsele talitusele. Lutserniekstrakti igapäevasel kasutamisel toidulisandina on palju positiivseid tulemusi, sealhulgas näiteks aitab kontrollida kolesterooli ja veresuhkru taset ning annab energiat ja tagab vitaalsuse. Seetõttu kogub lutserniekstrakt populaarsust nii Eestis kui ka mujal maailmas. Asjaolu, et kasvatame oma tooraine Saaremaa puhtas looduses, annab meie tootele olulise turundusliku konkurentsieelise,“ rääkis Süld.

Projekti ühe rahastaja, Coop Panga äripanganduse juht Hans Pajoma märkis, et kaalukeeleks, miks otsustati tehase rajamist toetada, sai meeskonna professionaalsus ja selge visioon. „Coop Panga jaoks oli oluline, et tegu on kohaliku ettevõtmisega, mis loob töökohti ja edendab Eesti majandust väljaspool suuremaid tõmbekeskusi,“ sõnas Pajoma.

Tehasehoones, mille projekteerisid ÖÖ-ÖÖ Arhitektid, asub ligi 850 ruutmeetrit tootmis-, kontori- ja laopinda. Ehitustööd algasid 2018. aasta sügisel ja tehase rajamine läks maksma 1,5 miljonit eurot. Projekti rahastasid lisaks erainvestoritele Maaelu Arendamise Sihtasutus, PRIA ja Coop Pank.

VitaNori lutsernitehase välisvaade
Foto: Johan-Paul Hion

Kõige kaasaegsemate tootmisseadmetega varustatud tehas suudab toota aastas kuni 6000 kilo lutserniekstrakti, mida kasutatakse toidulisandina või toiduaine-, ravimi- ja kosmeetikatööstuses ning põllumajanduses. Esimene partii valmistoodangut valmib plaanide järgi Saaremaal tänavu oktoobris-novembris. VitaNori tehas annab Saaremaal tööd 10 inimesele.

Lutsern on oalaadsetse seltsi kuuluv õitsev rohttaim, mida tuntakse rahvanimetusel kui kõikide toitude isa (’the Father of All Foods’). Lutserni hinnatakse just kõrge kvaliteedi ja saagikuse tõttu – lutsernilt võib kasvuperioodil saada 3 saaki.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960