Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 27. september 2019

Börs: Piimatootja sai rekordilise kahjumi

Nädala börsiuudised: toidunisu jõudmas jälle tõusutrendi; Fronterra sai rekordilise kahjumi; suhkruturul on oodata defitsiiti; nafta hind languses.
Foto: DairyNews

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad on uuesti jõudnud tõusutrendi – euro odavneb ning ekspordi väljavaade on paranenud. Samuti toetas nädala lõpus hindu ka kallinemine Chicago börsil.

•Uus-Meremaa piimaturu kooperatiiv Fonterra sai rekordilise kahjumi, ettevõte plaanib oma strateegiat muuta ning keskenduda peamiselt koduturule.

•Suhkruturul saab 2019/20 hooajal olema puudujääk, mis peaks keskpikas perspektiivis hindu toetama.

•Nafta odavnes, sest Saudi Araabia suutis droonirünnakutes rivist välja löödud tootmise oodatust kiiremini taastada.

Toidunisu jõudmas jälle tõusutrendi

Euroopa toidunisu hinnad tõusid selle nädala lõpus kuue nädala kõrgeima tasemeni, sest euro nõrgeneb ning ekspordiperspektiiv on paranenud, vahendab Reuters.

Pariisi toidunisu hindu toetas ka Chicago turg, mis hakkas pärast viis päeva kestnud langust taastuma.

Detsembrikuu toidunisu futuur kallines nädalaga kokku 1,6 protsenti, 174,25 euroni tonnist. Viimati kauples toidunisu nii kõrgel augusti esimeses pooles.

Euro langes dollariga võrreldes 28 kuu madalaima tasemeni, mis tähendab, et Euroopa teraviljad muutusid paljude ostjate jaoks odavamaks.

Kolmapäeval selgus, et Egiptus ostis lisaks Venemaale nisu ka Prantsusmaalt. Lisaks sellele plaanib Saudi Araabia osta miljon tonni söödaotra. Need uudised tekitasid optimismi, et Euroopa riigid suudavad oma teraviljatoodangu samuti maailmaturul edukalt maha müüa.

“Ka USA turg on hoo sisse saanud,” ütles üks kaupleja Reutersile. “Ma ei tea, kui palju Prantsusmaa müük Egiptusesse Euronexti turgu aitab, aga saudide plaan otra osta motiveerib turuosalisi natuke suuremat hinda maksma.”

Euroopa toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Rapsiseemnete tonnihind tõusis Euroopas 0,1 protsenti, 386,75 euroni tonnist. Maisi hind jäi samale tasemele ning tonn maksab 163,25 eurot.

Fonterra sai rekordilise kahjumi

Uus-Meremaa piimaturu kooperatiiv Fonterra teatas, et teenis 31. juulil lõppenud majandusaastal 379 miljonit dollarit (USD) kahjumit. Tegemist on rekordilise kahjumiga ning dividendi investoritele ei maksta.

Fonterra oli sunnitud maha kandma 542 miljoni dollari eest varasid Brasiilias, Venezuelas ja Hiinas. Ettevõte plaanib uut strateegiat, mis hakkab keskenduma peamiselt Uus-Meremaa koduturule. Samuti plaanitakse võlakoormat vähendama hakata.

Tegevjuht Miles Hurrell ütles neljapäeval toimunud pressikonverentsil, et ettevõttel saab olema konkreetsem fookus ning laialivalgumist piiratakse.

“Mul on hea meel, et meil on nüüd strateegia, mis põhineb uskumuse, et Uus-Meremaa piim on kõige parem ja kallim maailmas,” nentis Hurrell, kes asus tegevjuhi kohale aasta alguses.

Piimahinnad püsisid ka sellel nädalal kõrgel tasemel. Kooritud piima pulbri hind tõusis Euroopas 0,1 protsenti ja tonn maksab juba 2321 eurot.

Suhkruturul on oodata defitsiiti

Toorsuhkru futuurid olid see nädal tõusuteel, sest turul on oodata defitsiiti ning paljude analüütikute sõnul on hinnapõhjad juba saavutatud.

Tõsi, lühiajaliselt on turul ülejääk, aga 2019/20 hooajal peaks tekkima puudujääk, mis järgnevatel nädalatel ja kuudel ka hindu toetab.

“Tundub, et hinnapõhi on saavutatud. Me läheme tagasi defitsiiti,” ütles üks kaupleja.

Detsembrikuu valge suhkru hind tõusis Londoni börsil 5,2 protsenti, 341,2 dollarini tonnist, mis on viimase kuue kuu kõrgeim tase.

Hinnad on jätkuvalt aga madalal ning näiteks India tootjatel on probleeme eksporditurgudele müümisega, olgugi, et riik on ärisid subsideerima hakanud.

Suhkru hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines kakao 0,9 protsenti ja tonn maksab 2486 dollarit. Robusta kohvi hind tõusis 1314 dollarini tonnist. Sellel nädalal kauples robusta ka 1325 dollaril tonnist, mis on kõrgeim tase alates augusti lõpust.

Nafta hind languses

Reuters kirjutas neljapäeval, et Saudi Araabia naftatootmine on pärast droonirünnakuid sisuliselt taastatud – see juhtus oodatust kiiremini, mille tõttu on naftahinnad langenud.

Allikate sõnul on naftatootmise võimekus tõusnud 11,3 miljoni barrelini päevas. Peale droonirünnakuid langes võimekus mõneks päevaks 5,9 miljoni barrelini päevas.

14. septembri rünnakud Saudi Araabia naftatööstuskompleksidele viis rivist välja 5,7 miljoni barreli ulatuses nafta tootmisvõimsust päevas, mis moodustab 7 protsenti kogu maailma naftatoodangust. Saudi Araabial õnnestus Saudi ametnike sõnul klientidele minevaid tarneid säilitada tõmmates naftat oma naftavarudes ning pakkudes teistelt naftaväljadelt saadud teise puhtusastmega naftat.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 3,6 protsenti ja WTI kukkus 4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 62,5 ja 56,4 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 5,4 protsenti, 597 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 2,8 protsenti, 600 dollarini tonnist. Kerge kütteõli hind langes 2,7 protsenti, 595 dollarini.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960