Autor: Põllumajandus.ee • 30. september 2019

Põllumehed loodavad Riigikogult riigieelarve parandusi

Täna, 30. septembril Mäos toimunud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu erakorralisel kohtumisel väljendati pettumust seoses valitsuse põllumajandustoetuste kärpekavaga arvestades olukorda, et Eesti on Euroopa Liidus kõige madalamate toetustasemetega liikmesriik.
<em >Valitsus andis teisipäeval teada, et vaatamata varasematele lubadustele vähendatakse järgmisel aastal üleminekutoetuste summat 15,3 miljonilt eurolt vaid 5 miljonile eurole.</em>
Foto: Pixabay

Lisaks üleminekutoetuste tulevikule on põllumeeste jaoks õhus väga palju ebakindlust – see puudutab nii maamaksu kui erimärgistatud diiselkütuse tulevikku.

„Põllumajandustootjate jaoks on suurimaks väljakutseks tulla toime ebastabiilse turuga – nii teravilja, piima kui teiste põllumajandussaaduste hinnad kõiguvad suures ulatuses. Tootmiskulud on kasvanud kiiremini nii põllumajandussaaduste müügitulust kui toetustest. Valitsuse kärpekava tekitab ettevõtjates täiendavat ebakindlust,“ selgitas Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu esimees Olav Kreen.

Kreeni sõnul on juba unustatud, et põllumajandussektor alles toibub pikalt kestnud piimaturu kriisist ja taimekasvatuse valdkonna probleemidest seoses heitlike ilmastikutingimustega viimasel kolmel aastal.

„Põllumajandusettevõtjad konkureerivad tööturul töötajate pärast teiste valdkondade ettevõtetega. Nelja aasta jooksul on põllumajandussektori tööjõukulud kasvanud koguni veerandi võrra, vaatamata sellele jäävad põllumajandussektori palgad 20% riigi keskmisele alla. Üleminekutoetuste kärpimine muudab olukorra veelgi pingelisemaks,“ tõi nõukogu arutelul kõlanud ettevõtjate mure välja koja nõukogu aseesimees Tõnu Post.

Posti sõnul on Euroopa Liidus ja ka teistes maailma piirkondades otsustatud maksta põllumajandustoetusi eelkõige tarbijate huvidele mõeldes – toetused aitavad muuta toidu kättesaadavaks mõistliku hinnaga ning kompenseerida ühiskonna üha kasvavaid nõudmisi toidutootmisele nii keskkonnahoiu kui loomade heaolu osas. Ka Eesti põllumajandussektori majandustulemused näitavad, et ilma toetusteta oleks tootmine paraku kahjumis.

Nõukogu moodustas delegatsiooni kohtumisteks valitsuse ja Riigikogu fraktsioonide esindajatega. Eesmärgiks on paremini aru saada tekkinud olukorra põhjustest ja selgitada põllumajandus- ja toidutootmise olukorda. Kohtumiste järgselt otsustatakse edasised tegevused.

Valitsus andis teisipäeval teada, et vaatamata varasematele lubadustele vähendatakse järgmisel aastal üleminekutoetuste summat 15,3 miljonilt eurolt vaid 5 miljonile eurole. Loe lisaks SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960