Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 4. oktoober 2019

Börs: Globaalsed piimahinnad püsivad küllaltki tugeval tasemel

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad kahe kuu tipus; nõudlus Hiinas toetab piimahindu; maailma toiduhinnad püsisid septembris stabiilsena; nafta hind langes järsult.
Nõudlus Hiinas toetab piimahindu.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu kallines Euroopas ka sellel nädalal – ELi ekspordiperspektiiv on paranenud ning euro odavneb. Lisaks sellele on ostjate huvi Euroopa nisu järele jälle kasvanud.

•Piimahinnad püsisid Global Dairy Trade oksjonil stabiilselt kõrgel tasemel. Olgugi, et Hiina majandus aeglustub, on sealsete tarbijate toidunõudlus püsinud tugev. See on peamine faktor, mis piimahindu toetab.

•Maailma toiduhinnad olid septembris stabiilsel tasemel, suhkur odavnes, aga taimeõlide ja lihatoodete hinnad tõusid.

•Nafta odavnes enam kui 7 protsenti, sest turul on jätkuvalt ülepakkumine. Nõudlus püsib kesine, sest globaalne majandus aeglustub.

Toidunisu hinnad kahe kuu tipus

Euronexti nisufutuurid tõusid selle nädala neljapäeval ligi kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest USAs on hinnad mõnevõrra taastunud ning Prantsusmaa ekspordiperspektiiv on paranenud.

Detsembrikuu toidunisu futuur, mis on praegu Pariisi nisufutuuridest kõige populaarsem, kallines nädalaga kokku 1 protsendi võrra, 176,25 euroni tonnist. Tehnilist analüüsi silmas pidades on nüüd tõusu takistamas vastupanutase, mis asub 177,5 euro juures, ütlesid kauplejad Reutersile.

“Ekspordi koha pealt on viimasel ajal tulnud positiivseid uudiseid,” ütles üks kaupleja. “Chicago börsil on samuti hinnad pärast kolmapäevast langust veidi taastunud.”

Pariisi toidunisu hinnad on viimastel nädalatel tublisti tõusnud. Euro on jõudnud dollari suhtes kahe aasta madalaima tasemeni ning ilmunud on märgid, et Prantsusmaa nisu järele on nõudlus tugev. Selle tõttu ollakse ELi nisuekspordi osas positiivsemalt meelestatud.

Näiteks kolmapäeval ostis Egiptus Prantsusmaalt 60 000 tonni nisu. Samuti ilmusid uudised, et Maroko otsustas 567 000 tonni suuruse nisutellimuse puhul Euroopa Liidu tootjate kasuks.

Samas on Prantsusmaa kauplejad ettevaatlikud, sest Musta mere piirkond pakub tõsist konkurentsi ning Alžeeria nõudlus on vähenemas.

Pariisi toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad püsivad stabiilsel tasemel

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad püsisid küllaltki stabiilsel tasemel. GDT hinnaindeks tõusis kokku 0,2 protsenti, millele aitas kaasa võipiima pulbri 6,7protsendiline kallinemine. Kooritud piima pulbri hind kallines 2,7 protsenti.

Võtmetähtsusega täispiima pulbri indeks langes 0,2 protsenti, languses olid ka võihinnad. Oksjoni tulemused olid kooskõlas analüütikute ootustega.

“Globaalsed piimahinnad püsivad küllaltki tugeval tasemel, vaatamata sellele, et geopoliitiline olukord on kehvem ning maailmamajanduse kasv aeglustub,” ütles Uus-Meremaa panga ASB ökonomist Nathan Penny portaalile Farmonline.

Hiina nõudlus hoiab hindu üleval

Penny ütles, et Hiina on maailma suurim piimaimportija ning vaatamata sellele, et riigi majandus on aeglustunud ja valuuta nõrgenenud, on nõudlus toidu järele jätkuvalt tugev.

“Hiina tarbijad on võtmefaktor, mis toetab praegu globaalseid piimahindasid,” nentis ta.

Pakkumise poole pealt on tähtis silm peal hoida Uus-Meremaa tootmisel, lisas Penny. Globaalne pakkumine püsib jätkuvalt kitsas, eriti põhjapoolkeral ja Austraalias. Samas tasub välja tuua, et Uus-Meremaa tootmine kasvas augustis eelmise aasta sama ajaga võrreldes 2 protsenti.

Euroopas kallines kooritud piima pulbri hind nädalaga 0,3 protsenti, 2327 euroni tonnist.

GDT hinnaindeksi muutus (%). Allikas: GDT.

Teistest toorainetest kallines maisi novembrikuu futuur 1,1 protsendi võrra ning tonn maksab 165 eurot. Rapsiseemnete hind langes 0,2 protsenti, 386 euroni tonnist.

Maailma toiduhinnad stabiilsel tasemel

ÜRO avaldas sellel nädalal maailma toiduhindade indeksi värske näitaja, millest selgus, et hinnad püsisid üldiselt stabiilsel tasemel. Suhkur odavnes, aga taimeõlid ning lihatooted kallinesid.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) toiduhindade indeks oli septembris 169,9 punkti tasemel. Augustis oli indeks 169,8 punkti juures.

FAO prognoosis ka seda, et 2019. aasta globaalne teraviljatootmine ei saa olema nii külluslik kui varasemalt arvati. FAO suhkruhindade indeks kukkus augustiga võrreldes 3,9 protsenti, sest suhkruvarud ja toodanguprognoosid on suured.

Taimeõlide hinnaindeks tõusis 1,4 protsenti ning jõudis viimase 13 kuu kõrgeima tasemeni.

2019. aasta globaalset teraviljatoodangu prognoosi langetati 2,2 miljoni tonni võrra, 2,706 miljardi tonnini. Võrreldes 2018. aastaga peaks tootmine olema sellegi poolest 2 protsendi võrra kõrgem. “Peamiselt on langenud ootused riisi- ja nisutoodangu osas,” teatas FAO.

Nafta hinnalangus jätkub

Nafta hind langes sellel nädalal järsult, sest nõudlus on kesine ning turul on jätkuvalt ülepakkumine, vahendab Reuters.

Nädala lõpus tuli statistika, et eurotsooni ettevõtete kasv jäi septembris sisuliselt seisma. Samuti teatas USA, et kehtestab Euroopa Liidu kaupadele tariifid. USA andis ka teatada, et riigi naftavarud tõusid eelmisel nädalal 3,1 miljoni barreli võta.

Rotterdami 95 bensiini hind ($/tonn).
Foto: Äripäev AS

„On lihtsalt võimatu ennustada, mis peaks nafta hinda toetama,“ tõdes PVMi maakler Tamas Varga, lisades, et nafta hinda mõjutavad peaasjalikult arengud majanduses ja need annavad praegu küll põhjust kõigeks muuks kui optimismiks.

Brenti toornafta odavnes nädalaga kokku 7,8 protsenti ja WTI kaotas 7,5 protsenti. Kummagi barrel maksis neljapäeva õhtuks vastavalt 57,64 ja 52,2 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960