Autor: Anu Jõgi • 7. oktoober 2019

Valiole tõid Trumpi tollid rõõmsa üllatuse

Valio tegevjuht Annikka Hurme ja ettevõtte Venemaa tegevuse peadirektor Kari Finskaseptembris Moskva lähedal uue tehase avamisel.
Foto: Artyom Geodakyan, TASS/Scanpix
Kaubandussõda, mis on nüüd laienenud juustude alale, tõi Eestiski tootmist omava Valio juhtide näole hoopis kergendusnaeratuse.

Kokku puudutavad USA täiendavad tollimaksud Euroopa kaupa 7,5 miljardi euro eest aastas, Soome osa sellest on riigi tolli andmetel 0,23 protsenti, kirjutab Helsingin Sanomat.

Soome firmadest oleks suurim kahjusaaja Valio, kelle juustu eksporditakse suuremas mahus USAsse, nii et Valiol oli põhjust muretseda.

Lõpuks tolli alla mineva kauba nimekirja teada saanud, võisid Valio juhid kergendatult ohata: Emmentali-tüüpi juustu tolle Soomele ei kergitata, nagu seda tehakse 25 ülejäänud Euroopa riigile, kelle seas on näiteks Rootsi, Taani ja ka Eesti.

Valio viib USAsse just Emmentali juustu ja müüb seda seal Finlandia kaubamärgi all. Osa juustust Valio ka toodab USAs, kus tal on tütarfirma Finlandia Cheese.

Valio peajurist Riitta Brandt ütles, et ta on rõõmsalt üllatunud. Emmentali juustu puudutav soodustus käib peale Soome veel vaid Prantsusmaa ja Poola kohta. „Ma tõepoolest ei oska põhjust aimata. Helistasin välisministeeriumisse, aga sealgi ei teatud midagi,“ ütles Brandt. Tema sõnul on kaks kolmandikku Valio USA ekspordist Emmentali juust.

„Kahtlemata kahaneb nende toodete müük, millele tuleb 25protsendine toll,“ ütles Brandt. Tema sõnul ei oska Valio veel prognoosida, kui palju raha ta sellega kaotab. Kokku on Valio käive USAs 70 miljonit eurot, millest 40 protsenti ehk 28 miljonit on eksport Soomest.

Valio Eesti käive oli eelmisel aastal 122,5 miljonit eurot ja kasum 3,6 miljonit eurot. Ettevõttes töötas 469 inimest. Valio Eesti tooted valmivad kahes tehases Lõuna-Eestis – Laeva Meiereis ja Võru juustutehases.

Peale Eesti ja USA on Valiol tütarfirmad ka Rootsis, Venemaal ja Hiinas. Kontserni käive oli eelmisel aastal kokku 1,7 miljardit eurot.

Uued tariifid peaksid hakkama kehtima juba kahe nädala pärast, kirjutas Äripäev möödunud nädala neljapäeval. 10protsendise tollitariifiga maksustatakse Prantsusmaal, Saksamaal, Suurbritannias ja Hispaanias valmistatud Airbusi lennukid. Tervele Euroopa Liidule pannakse peale aga veel 25% juustu-, viski-, moosi-, sea- ja molluskitoll. Eespool nimetatud riikidele kehtestati veel lisanimekiri, näiteks pandi lisatolli alla ka Saksamaa tööriistad ja raamatud.

Luminori investeerimis- ja riskianalüüsi üksuse juht Anton Skvortsov usub, et tariifide otsene mõju Eestile on väike: "Eksport USAsse moodustab ca 6% koguekspordist ja Eesti puhul puudutavad tariifid vaid piima- ja lihatooteid, mille osakaal ekspordist veelgi väiksem."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960