Autor: Kristjan Pruul • 10. oktoober 2019

Amet käskis M.V.Woolil ühe toote poodidest tagasi kutsuda

M.V.Wool omanik ja juht Mati Vetevool pressikonverentsil, kus selgitati tehase vastu esitatud süüdistusi seoses surmajuhtumite ja bakterite levikuga.
Foto: Liis Treimann
Veterinaar ja toiduamet tegi kalatööstusel M.V.Wool ettekirjutuse viilutatud graaviforelli tagasikutsumisest poodidest, sest tootest leiti listeeriabakter.

Toidutootja lubas ettekirjutuse koheselt täita, kuigi rõhutas, et selline nõue ei tulene toiduseadusest ja Euroopa komisjoni määrusest. "Ettevõte jätkab VTA-ga konsultatsioone, et tagada kooskõla seadusega. Kaubandusest toote tagasikutsumisel peab olema tõestatud listeeriasisalduse piirmäära 100 ühikut (Lm (cfu/g)) ületamine, mida antud juhul toimunud ei ole," ütles ettevõtte ostujuht Meelis Vetevool teate vahendusel.

Ettekirjutus lähtub 1. oktoobril ettevõttes tehtud proovidest, kus toote 25 grammis tehtud viiest osaproovist üks osaproov näitas listeeriasisaldust. Vetevoolu sõnul ei näidanud tootes listeeriasisaldust sõltumatu akrediteeritud labori eelnevad testitulemused, samuti ei näitavat listeeria leidu kordusproovi tulemused.

VTA proovidega ei määratud tema sõnul kindlaks listeeriabakteri tüve ega arvukust toote ühes grammis, kus kehtib Euroopa Liidu piirmäär 100 ühikut (Lm (cfu/g)), mis on ka tarbijale ohutu. Jaekaubandusest võetud proovid olid puhtad.

"Juba kolmandat korda leiti M.V.Wooli tootest listeeriabakter VTA laboris tehtud B-proovis, kuigi kahes teises akrediteeritud laboris tehtud proovides (A- ja C-proovis) ei leitud listeeriabakterit. Enne käesoleva aasta juunit ei ole selliseid lahknevusi täheldatud," ütles Vetevool.

1. oktoobril 2019 võeti M.V.Wooli tootmisest 40 proovi, millest ühes esines listeeriabakteri leid. Viimase kolme kuu jooksul on ettevõttest võetud üle 200 pinna- ja puhtuseproovi, mis ükski ei ole näidanud listeeria esinemist tehases.

Kuna listeeriabakter esineb kõikjal looduses, siis kalakasvatused teevad endast kõik oleneva, et kontrollida tooraines bakteri olemasolu. Kuid ikkagi on võimalus, et mõnes üksikus kalas see bakter esineb. Sellepärast ongi kehtestatud tooretele kalatoodetele toiduohutuskriteeriumid, mis lubavad listeeriabakteri sisaldust kuni 100 cfu/g.

Veterinaar- ja Toiduameti tellitud uuringutega on varasemalt tuvastatud listeeriabakteri tüve ST 1247 Eesti suurima kalatootja M. V. Wooli toodetest, kalatehase tootmishoonest kui ka listerioosi haigestunud inimestelt. Puhangutüvi ST1247 on seotud listerioosijuhtumitega inimestel kokku kuues Euroopa Liidu liikmesriigis (26 juhtu).

Veterinaar- ja toiduamet on M.V.Woolille seadnud kohustuse uurida iga tootepartiid enne ettevõttest väljastamist, et tooted ei sisaldaks Listeria monocytogenese bakterit. Juhul kui tootja avastab mittenõuetekohase toote, ei tohi ta toodet turule lasta. Juhul kui VTA avastab jaemüügist mittenõuetekohase toote, kõrvaldatakse toode müügilt ja tarbijal on õigus ostetud kaup tagastada.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960