Autor: Kristjan Pruul • 21. oktoober 2019

Euroopa riigipead pole rahul põllumeeste toetuste vähendamisega

Hollandi põllumehed Haagis põllumajandustoetuste kärpimise vastasel meeleavaldusel.
Foto: AFP/Scanpix
Soome ettepanekul kaalutakse Suubritannia lahkumisega seoses Euroopa Liidu eelarveplaanis suuri kärpeid põllumajandusse, rahul ei ole sellega keegi, aga eelarve suurenemist samuti ei soovita.

Euroopa Liidu riigipeade tippkohtumisel esitas Soome seitsme aasta eelarve kava, mis 1,1 triljoni euroga ületab napilt 1 protsendi Euroopa Liidu SKPst. See on küll vähem, kui soovis Euroopa Komisjon (1,1%), ja ammugi vähem, kui soovis Euroopa Parlament (1,3%), aga Saksamaa ja teiste suuremate maksjate hinnangul on see ikka liiga suur, kirjutas Reuters.

Selleks, et kulusid parlamendi või komisjoni eelarve ettepanekutega võrreldes all hoida, pakkus Soome välja põllumajandustoetuste kärpimise. Vaesematele piirkondadel mõeldud toetused kahaneksid enam kui 10 protsenti ning põllumeeste toetused seitsmendiku.

Ida- ja Lõuna-Euroopa riigid ei ole rahul põllumeeste ja regionaalabi kärpimisega, aga Saksamaa ei ole absoluutselt nõus eelarve osakaalu tõusuga ning nõuab eelarve hoidmist 1 protsendi piires SKPst. Isegi sel juhul peaksid netomaksjad maksma kinni Suurbritannia liidust lahkumisel tekkiva puudujäägi.

Lisaks tegi Soome ettepaneku, et toetuste või muude meetmete kasutamine oleks seotud õigusriikluse austamisega liikmesriikides, mis põhjustas omakorda pahameelt Poola ja Ungari esindajates, kes kahtlustavad, et see on mõeldud nende siseasjadesse sekkumiseks.

Reedel jätkuvalt arutelult ei oodata isegi kompromissi ning tekib kahtlus, kas Euroopa Liit detsembriks eelarvearuteludega ühele poole saab. Soomlased ei lasknud Reutersi loo järgi end kriitikast eriti kõigutada. "Kui kõik on vastu, siis järelikult on õiglane eelarve," ütlesid Soome diplomaadid.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105