Autor: Põllumajandus.ee • 21. oktoober 2019

Põllumajandus-Kaubanduskoda kohtus Riigikogu fraktsioonidega

Põllumajandus-Kaubanduskoja (EPKK) esindajad kohtusid 16. oktoobril nelja Riigikogu fraktsiooniga – Reformierakonna, Keskerakonna, EKRE ja Isamaa fraktsioonidega – et arutada järgmise aasta riigieelarve eelnõus planeeritud põllumajandustoetuste kärpeid.
Fotol Olav Kreen, Tõnu Post ja Roomet Sõrmus kohtumisel kolme EKRE ministriga.
Foto: EPKK

Riigikogus toimus põgus kohtumine ka EKRE kolme ministriga. Rõhutasime kohtumistel veelkord, et valitsuse toetuste kärpekava ei vasta valitsuserakondade varasematele lubadustele. Erakondade esindajad väljendasid täiendavate siseriiklike toetuste maksmise vajaduse osas mõistmist, samas tunnistati sedagi, et riigieelarve menetlemisel Riigikogus on üsna keeruline leida võimalikele muudatustele katteallikaid.

EPKK esindajad tutvustasid Riigikogu liikmetele põllumajandussektori olukorda ja üleminekutoetuste tähtsust põllumajandusettevõtetele. EKRE liikmed rõhutasid, et toetused on oluline kodumaise toidujulgeoleku tagamiseks. Isamaa liikmed väljendasid valmisolekut üleminekutoetuste teemat positiivselt käsitleda, kui eelarve muudatustele leitakse vajalikud katteallikad. Keskerakonna mitmed liikmed rõhutasid, et põllumajandus on Eesti jaoks tulevikuks suur võimalus, mistõttu peaks riik kohalikule tootmisele jätkuvalt panustama. Reformierakonna hinnangul tuleks üleminekutoetusi täies mahus maksta põllumajandustootjate kindlustunde tagamiseks.

Kohtumistel osalesid EPKK nõukogu esimees Olav Kreen, aseesimees Tõnu Post, nõukogu liige Andres Oopkaup ja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

Homme, 22. oktoobril, toimub kohtumine maaeluminister Mart Järvikuga, 23. oktoobril Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooniga ja 28. oktoobril rahandusminister Martin Helmega. Oleme kohtumist palunud ka peaminister Jüri Rataselt. Kohtumiste eesmärgiks on paremini aru saada üleminekutoetuste kärpimise põhjustest ja selgitada põllumajandus- ja toidutootmise olukorda. Kohtumiste järgselt otsustatakse edasised tegevused.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960