Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 23. oktoober 2019

Aasta põllumees: põllumees ei mürgita ega reosta, vaid on aastaid keskkonnahoidu panustanud

Aasta põllumehe konverentsi läbivaks teemaks oli keskkonnahoid ja keskkonnasõbralik tootmine. Siin on meie põllunduse koorekiht ära teinud suure töö.
Aasta põllumees Indrek Klammer eilsel konverentsil Riigikogus.
Foto: Andras Kralla

Euroopa Liidu statistikaameti Eurostat andmetel kasutab Eesti põllumees taimekaitsevahendeid põllumaa hektari kohta oluliselt vähem, kui enamikus teistes Euroopa Liidu riikides. Võrdlusest on näha, et Eestis on taimekaitsevahendite turustatud kogused tagasihoidlikud, olles kõikide liikmesriikide arvestuses nimekirjas viimaste hulgas koos Läti ja Iirimaaga. Ka on meie tootjad rajanud kaasaegseid piimatoomiskomplekse koos tänapäevaste läga- ja silohoidlatega ning muidugi vuravad meie põldudel targad põllumasinad ning viljeletakse keskkonnasõbralikult.

Sellele vaatamata, on ikka neid, kes arvavad, et Eesti põllumees on kõige kurja taga. Sellele murekohale, kus toidutootjaid pidevalt süüdistatakse keskkonnale kahju tekitamises, viitas konverentsil ka Indrek Klammer. „Siin on tegu peaaegu ahistamisega, tausta teadmata on huvigruppe, kes aktiivselt laimamisega tegelevad. Kahtlemata põllumehed ei soovi, et neid süüdistatakse kliimamuudatustele kaasaaitamises. Me kohandame oma tootmised nii, et veelgi vähem keskkonda kahjustada, meil on olemas selleks teadmised ja vajalik tehnoloogia – oleme seda enne teinud ja teeme ka edaspidi. Me valdame täppisviljelust ja innovaatikat,“ ütles Klammer.

Voore Farmi juht rõhutas ka seda, et põllumajandustootjad on ülioluline lüli inimkonna toitmisel ja ka ringmajanduse rakendumisel. „Meile on usaldatud põllumaa kasutamine, mis tegelikkuses tähendab seda, et meil on kohustus mitte ainult säilitada maa viljakus, vaid ka viljakust suurendada, et pärandada seda järgnevatele põlvedele. Selleks ongi igipõline loomakasvatuse ja põlluharimise koostööl põhinev ringmajandus, millest midagi keskkonnasõbralikumat olla ei saagi,“ ütles ta oma arvamuse välja.

Ka kutsus aasta põllumees keskkonnateadlasi rohkem tegema koostööd põllumajandusteadlastega.

Voore Farmi juhataja Indrek Klammer on aastatega rajanud Vinni valda edukalt toimiva põllumajandusettevõtete grupi, kus maad haritakse ligi 4000 hektaril, peetakse lehmi ja sigu ning osutatakse põllumajandusteenusied ka teistele. Ettevõttes saab tööd 70 inimest.

LOE LISAKS:

Aasta põllumees 2019 – Indrek Klammer

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960