Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 22. oktoober 2019

Aasta põllumees 2019 – Indrek Klammer

Täna riigikogu konverentsikeskuses peetud aasta põllumehe konverentsil kuulutati aasta põllumeheks Lääne-Virumaa suurpõllumees, Voore Farm OÜ juht Indrek Klammer. Palju õnne!
Endiste aastate tiitlisaajad Indrek Klammerit õnnitlemas.
Foto: Andras Kralla

Voore Farmi juhataja Indrek Klammer on aastatega rajanud Vinni valda edukalt toimiva põllumajandusettevõtete grupi, kus maad haritakse ligi 4000 hektaril, peetakse loomi ja tööd saab 70 inimest.

Põline läänevirulane on südameasjaks võtnud oma kodukandi elu edendamise. Vähe on selliseid mehi, kes nii laiahaardeliselt on suutnud haarata kõiki maamajanduse valdkondi, lisanud sinna noorte koolitused ja praktika ning ajalooliste ehitiste taastamise.

Aasta põllumehe valimine. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus ja Andras Kralla.

“Minu vanaisa on pärandanud mulle väga hea läbisaamise inimestega, endiste taluperemeeste ja nende järeltulijatega, muidu ma poleks maad rentida saanud ega ettevõtteid rajada suutnud,” selgitas Indrek Klammer, kes peab edu saavutamisel kõige olulisemaks inimsuhteid. “Ma ei tee kõike seda üksi. Meil on väga tugev meeskond, samuti pereettevõte. 20 aastat on aidanud abikaasa mul seda tööd teha ja viimastel aastatel ka poeg.”

Klammer on innovaatiline tippjuht, tal on riskijulgust, tema ettevõtmistes rakendatakse uusimat tehnoloogiat ja tema sõnal on kaalu.

OÜ Voore Farm haldab teraviljakasvatust 2300 hektaril, söödatootmine on 900 hektaril. Lisaks on 4 tütarettevõtet ehk osaühingut: Voore Mõisas on 700pealine piimakari, Kupna Mõisas 3000 siga, Kulina Mõisas lihatööstus ja kauplused. Küti mõisas 350 lihaveist. Voore Farm Teenused OÜ masinapark pakub uusima tehnoloogiaga põllumajanduslikke teenuseid üle Eesti.

LOE LISAKS:

Indrek Klammer – Eesti põllunduse esitippjuht

Voore Farm Teenused: teeme nii, nagu teeks endale

Voore Farmis Eesti võimsaim traktor

Kas Voore Farm oleks purustanud talirapsi Guinnessi saagirekordi?

Indrek Klammer on pälvinud Valgetähe V klassi teenetemärgi 2010. aastal ning ta on valitud põllumajandussektori tippjuhiks 2013. aastal. Aasta põllumehe konkursile esitas Indrek Klammeri kandideerima Maaleht. Aasta põllumehe tiitliga pälvis Indrek Klammer ajaloolise „Külvaja” kuju koopia.

Rahva Põllumehe tiitli pälvis Gustav Põldmaa

Ka rahvapõllumehe tiitel läks tänavu Lääne-Virumaale. Maalehe veebis toimunud rahvahääletusel võitis ülekaalukalt kartulikasvataja Gustav Põldmaa. Palju õnne!

Rahva Põllumehe tiitli pälvis Gustav Põldmaa.
Foto: Andras Kralla

Tuntud kartulikasvataja ja Talukartuli juhatuse esimees Gustav Põldmaa kasvatab tänavu kartulit 101 hektaril, uue sordina kasvab seal ‘Queen Anne’ ehk Kuninganna Anne. Põldmaa kasvatab nii toidu- kui seemnekartulit, üle kümne kartulisordi. Turustamine käib TÜ Talukartul kaudu.

Maad haritakse 1400 hektarit. Teraviljakasvatus 1000 hektaril. Tänavu oli nisu saagikus 5 t/ha, raps 4,5–5 t/ha. Firmas on 5 töötajat. Kasutusel on tänapäevane tehnoloogia. Sel suvel soetas firma ka pool miljonit maksnud Grimme Varitron 270 Platinum Multisep kartulikombaini, kui see põllul töötas, siis oli tegu tõelise vaatamisväärsusega – möödasõitjad pidasid kinni, et sellist imemasinat vaatama tulla. Märkimisväärne on see, et kombain suudab üles võtta 5-10 hektarit kartulit päevas. Seejuures on oluline mainida, et masina töö on kvaliteetne, kadudeta ja saak minimaalsete vigastustega.

LOE LISAKS:

Kombain kartulis ehk Eestimaa kartul on hästi hoitud

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960