Autor: Põllumajandus.ee • 8. november 2019

Helme seisab Järviku toetuseks

Hiljuti IT- ja väliskaubanduse ministri taandumisega nõustuma pidanud EKRE skandaalidesse sattunud maaeluministrit ohverdada ei kavatse.
Foto: Liis Treimann
Listeeriaskandaali järel nõuniku huvide konflikti uurimise tõttu uuesti skandaali sattunud maaeluministrile Mart Järvikut esitab opositsioon järjepanu tagasiastumise nõudeid, erakonnakaaslane ja rahandusminister Martin Helme andis märku, et kiiret tagasiastumist oodata ei ole.

"Meie seisame oma ministri taga reservatsioonideta. Järviku tagandamine või tagasi kutsumine ei tule kõne allagi. Kui tema nõunikud on andnud talle halba nõu, siis tuleb läbi arutada nende nõunike sobivus, kuid ministrit see ei kõiguta," ütles Martin Helme sotsiaalmeedia vahendusel.

Helme süüdistas meediat ja prokuratuuri libanarratiivi ehitamises maaeluministri vastu, jättes temast mulje kui valetajast ja ametnike töö takistajast. "Näen praegu, kuidas toimub koordineeritud ja ette valmistatud infooperatsioon järgmise meie ministri tasalülitamiseks. Järviku vastane rünnnak toimub ajal, mil ta ise on Hiinas ega saa adekvaatselt reageerida õhku visatud süüdistustele. Kohe, kui ta tagasi tuleb, saab ta anda oma selgitused nii erakonnale kui avalikkusele," kirjutas Helme.

Lisaks üritas Martin Helme tuua paralleele Järviku nõuniku huvide konflikti uurimise ja Mary Jordan Krossi kohtuasja oportuniteediga lõpetamise vahel.

Sisuliselt süüdistab nii meedia kui opositsioon Järvikut selles, et ta teeb oma tööd hästi ja pühendumusega. Ta on nõudnud infot, tegevust ja vastutust oma alluvuses olnud ametitelt. Ta on sisuliselt ja jõuliselt võtnud ette toiduohutuse tagamise Eestis. Ta on nõudnud, et ametid ei tegeleks kodumaist ettevõtlust tappes suvaõiguse kohandamisega näidishukkamiste läbi viimiseks, et varjata oma varasemat tegevusetust ja ebakompetentsust.

Prokuratuur alustas Järviku nõuniku uurimist

Kolmapäeval alustas Põhja ringkonnaprokuratuur kriminaalmenetlust toimingu piirangu rikkumise paragrahvi alusel maaeluministeeriumi haldusalas toimuva asjus – uurimine puudutab minister Mart Järviku nõunikku Urmas Arumäed, ent kahtlustust pole kellelegi esitatud.

Algatamise eesmärk on kontrollida, kas advokaat Arumäe on rikkunud seadust, kui ta minister Mart Järviku nõunikuna andis ministrile nõu tema haldusalas asuva PRIA tegevuse kohta, olles ise samal ajal süüdistatava kaitsjaks kriminaalasjas, kus PRIA kannatanuna peab seisma avaliku raha kasutamise eest.

Kriminaalmenetluse avalikuks tulemise järel kutsus opositsioonilise sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Indrek Saar maaeluministrit Mart Järvikut tagasi astuma.

"Tegemist oleks tänase valitsuse esimese tõsiseltvõetava sammuga, mis Eesti maaelu edasi viib. Sotsiaaldemokraatide silmis kaotas Järvik igasuguses usalduse, kui ta järjekindlalt valetas ja vassis listeeriaskandaalis," ütles Saar teate vahendusel.

"Täna said avalikuks tema uued patud, mis näitasid, et Järvik ei teeni Eesti riigi ja rahva huve, vaid on igati soosinud oma nõuniku korruptsiooniohtlikku tegevust, mis on viinud kriminaalasja algatamiseni," ütles Saar.

ERRile antud intervjuus ütles peaminister Jüri Ratas, et Urmas Arumäe ei peaks jätkama maaeluministri Mart Järviku nõunikuna. Ratas ütles, et peab kriminaalasja algatamist Urmas Arumäe suhtes väga tõsiseks. "See on väga tõsine. Ja selles väga keerulises situatsioonis, kus ministri nõuniku osas on sellised kahtlused üleval, siis ma ei näe küll mingit võimalust, et ta jätkab ministri nõunikuna," ütles Ratas.

Ratase intervjuud näeb pikemalt ERRi uudisteportaalis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960