Autor: Kristjan Pruul • 14. november 2019

Järvik kangutab järgmist asekantslerit ametist

Mart Järvik üritab ministeeriumi tippametnikest lahti saada
Foto: Liis Treimann
Varem maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti lahkumist soovinud maaeluminister Mart Järvik on nüüd läinud ministeeriumi toiduohutuse asekantsleri Toomas Kevvai ametikoha kallale.

Neljapäeval riigikogu istungil küsis Reformierakonna saadik Liina Kersna ministrilt, kas vastab tõele, et minister on vargsi algatanud ministeeriumi põhimääruse muudatuse, millega soovitakse vabaneda asekantslerist, kes vastutab toiduohutuse eest. Tegemist on pikaaegse põllumajandusministeeriumi ametniku asekantsler Toomas Kevvaiga.

Järvik vastas küsimusele jaatavalt ja ütles, et sellega tagab ta Eestis toiduohutuse valdkonna töö, kus praegu on probleeme, mida näitas ka toiduohutuse audit. "Jah, eile õhtul see sai allkirjastatud ja nii nagu dokumendihalduse süsteemi ajakavad ette näevad, see on järgmise nädala [valitsuse istungi] jaoks," ütles Järvik.

Lisaks üritas Järvik tema vastu algatatud umbusaldusavaldust lükata ministeeriumiametnike salanõu süüks. "Olen sattunud sellisesse skandaali seoses ühe tüliga meie majas. See algas sellest, et tahtsin algatada ja andsin sellest teada, et algatan toiduohutuse auditi. Sealtmaalt meil kantsleriga enam koostöö ei laabunud. Ja sealtmaalt hakkas ka vastutöö minu vastu, mitte ainult tema poolt, vaid ka osa ametnike poolt, mis on võimendunud siis nüüd lõpuks läbi meedia selleni, et olen siin puldis," rääkis Järvik.

Kersna parteikaaslane Keit Pentus-Rosimannus nimetas ministri "riigiteenijate kangutamist" täiesti pretsedendituks ja ütles, et see on poliitiline tagakiusamine oma kõige räigemal moel.

Järvik tahab ka kantsleri lahkumist

Mart Järviku ja ministeeriumi kantsleri Illar Lemetti suhe läks totaalselt sassi pärast seda, kui kantsler avalikustas pressile ministeeriumi kirjavahetusest kirju, mis näitasid, et minister oli õigusnõunik Urmas Arumäe ja PRIA skandaalis valetanud. Esmaspäeval teatas minister EKRE pressiesindaja vahendusel, et tahab kantsleri teenistusest vabastamist koostöö mittelaabumise tõttu.

„Avaliku teenistuse seaduse kohaselt võib ministeeriumi kantsleri teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul ministri ja kantsleri koostöö ei laabu. Minu hinnangul meie koostöö ei laabu ja olen teinud Vabariigi Valitsusele ettepaneku Lemetti vabastamiseks kantsleri ametikohalt seaduses ettenähtud alustel ja korras,“ kirjutas Järvik.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960