Autor: Äripäev • 19. november 2019

Euroopa Liidu eelarve kasvab

Foto: Erik Prozes
Esmaspäeva hilisõhtul saavutasid riikide esindajatest koosnev Euroopa Liidu nõukogu ja Euroopa Parlamendi esindajad kokkuleppe Euroopa Liidu järgmise aasta üldeelarves.

Euroopa Liidu 2020. aasta üldeelarve maht on ligi 168,7 miljardit eurot.

Rahandusministeeriumi teatel on Eestile eelarves jätkuvalt olulised ühtekuuluvuspoliitika, millega toetatakse Euroopa Liidu piirkondade arengut ühtekuuluvusfondi, regionaalarengu fondi ja sotsiaalfondi kaudu, ja ühine põllumajanduspoliitika, mille vahenditest rahastatakse põllumajanduse otsetoetusi ja maaelu arengu projekte.

Samuti on Eestile oluline piisav rahastus piiriülese infrastruktuuri arendamiseks, eriti energiasüsteemide rajamiseks, lisas ministeerium. Koos Läti ja Leeduga seisis Eesti selle eest, et suurendada Euroopa Ühendamise Rahastu (CEF) energia programmi mahtu 2020. aastaks võrreldes Euroopa Komisjoni algse ettepanekuga. Läbirääkimistel leitigi selleks ligi 96 miljonit eurot juurde, tagades võrreldes 2019. aastaga programmile 35protsendiline kasv. Ministeerium kirjutas pressiteates, et Balti riikidele on see oluline, pidades silmas meie elektrivõrgusüsteemide Euroopa Liidu omadega sünkroniseerimise projekti rahastamise taotlust.

Seekordne eelarve pöörab palju tähelepanu ka sellele, et Euroopa Liidu rahastus aitaks rohkem kliimamuutuste mõju ennetada ja leevendada. Eelarveläbirääkimisel oli olulise teemana ülal ka rahaliste varude kindlustamine ettenägematutele olukordadele reageerimiseks.

Kokkuleppe järgi saab Euroopa Liidu 2020. aasta eelarves kohustusi võtta, näiteks programme kinnitada ja lepinguid sõlmida, kuni 168,7 miljardi euro mahus ja väljamakseid teha kuni 153,6 miljardi euro mahus. Kulukohustuste maht kasvab tänavusega võrreldes 1,5 protsenti ja väljamaksete maht 3,4 protsenti.

Euroopa Parlament ja Euroopa Liidu riike esindav nõukogu peavad sõlmitud kokkuleppe formaalselt heaks kiitma 14 päeva jooksul. Euroopa Liidu nõukogu otsust heakskiidu kohta on oodata 25. novembril ja hääletus Euroopa Parlamendis on kavandatud 27. novembriks.

Läbirääkimisi europarlamendi ja Euroopa Liidu riikide vahel juhtis eesistujariigi Soome valitsust esindav riigisekretär Kimmo Tiilikainen. Eestit esindasid reedest esmaspäevani kestnud läbirääkimistel alaline esindaja Euroopa Liidu juures suursaadik Kaja Tael ning Eesti esinduse asejuht suursaadik Marten Kokk. Tavapäraselt esindavad Euroopa Liidu aastaeelarve küsimusi arutavas Euroopa Liidu nõukogus riike diplomaadid.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960