Autor: Põllumajandus.ee • 25. november 2019

Gruusiast on kujunemas arvestatav eksporditurg Eesti tõuveistele

Eesti, Läti ja Soome loomakasvatajate esindajad viibisid sellel nädalal Gruusias, et anda hoogu meie tõuloomade ekspordile Kaukaasia piirkonnas. Visiidi käigus külastati Gruusia piimafarme, toimus ka meie piirkonna tõuloomakasvatust tutvustav seminar kohalikele põllumeestele.
Kolme riigi esindajatest koosnev delegatsioon tutvus Gruusias ka sellel aastal avatud ja tootmist laiendava kaasaegse piimatootmisettevõttega Valge Farm.
Foto: EPKK

„Gruusia põllumehed hindavad kõrgelt Eesti panust nende tõuaretusse ning sealne arenev piimatootmine pakub üha enam võimalusi ka meie tõuloomade ekspordiks. Kohtumised kohalike loomakasvatajatega kinnitasid, et Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu on viimaste aastate jooksul teinud väga head tööd Eesti piimakarjakasvatuse tutvustamisel Gruusias ning sealsetel tootjatel on suur huvi meie tõuloomade vastu,“ ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus.

„Oleme arengukoostöö programmi raames teinud Gruusia karjakasvatajatega alates 2015. aastast koostööd nende loomakasvatusalaste teadmiste ja oskuste parandamiseks. Koostööprojektist on arenenud välja väga head kontaktid, mis on avanud ka võimaluse meie tõuloomade ekspordiks. Viimase nelja aasta jooksul on Gruusiasse müüdud juba 650 Eesti tõumullikat, lähinädalatel on teele minemas veel sadakond tõulooma,“ ütles Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu juhatuse esimehe Tanel-Taavi Bulitko.

Eesti, Läti ja Soome põllumajandusorganisatsioonide koostöös 21. novembril Tbilisis korraldatud seminaril osales üle 40 kohaliku loomakasvataja, kes tundsid elavat huvi meie piirkonna tõuloomade vastu. Kolme riigi esindajatest koosnev delegatsioon tutvus Gruusias ka sellel aastal avatud ja tootmist laiendava kaasaegse piimatootmisettevõttega Valge Farm ja Kaukasus Genetics seemendusjaamaga. Kuigi traditsiooniliselt on Gruusia piimakarjakasvatus põhinenud ekstensiivsetel kohalikel tõugudel, siis viimastel aastatel on seal loodud suuremaid kaasaegseid piimakarjakasvatusettevõtteid, mis pakuvad häid võimalusi meie tõuloomade ekspordiks.

Oktoobri lõpus toimus kolme riigi loomakasvatajate esindajate visiit Kasahstani, mille eesmärgiks oli samuti kontaktide loomine tõuloomade ekspordiks. Kasahstan pakub Eesti jaoks huvi eelkõige lihaveiste ekspordi suunal.

TASUB TEADA

Selle aasta alguses käivitunud koostööprojekt BreedExpo aitab Eesti, Läti ja Soome põllumajandustootjatel ühiselt avardada tõuloomade ekspordi võimalusi. 2021. aasta juunini kestva projekti eesmärgiks on võetud tõuloomade müük uutele idapoolsetele turgudele – Kasahstani, Gruusiasse ja Ukrainasse. BreedExpo projekti raames kaardistatakse tõuloomade ostuhuvi ja olulised sündmused kolmel sihtturul, korraldatakse kontaktkohtumisi, osaletakse sihtriikide messidel, samuti kutsutakse potentsiaalsed ostjad tutvuma Eesti, Läti ja Soome farmide ning loomadega. Samuti korraldatakse seminare, koolitusi ja näitusi kohalikele piima- ja lihaveisekasvatajatele ning vahetatakse kogemusi Eesti, Läti ja Soome tootjate vahel. Soome ja Läti põllumehed on juba käinud tutvumas Eesti piima- ja lihaveisekasvatusega. Detsembri alguses korraldab põllumajanduskoda Eesti loomakasvatajate õppereisi Lätti.

BreedExpo projekti juhtpartneriks on Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ja partneriteks Läti Põllumeeste Parlament (Zeminieku Saeima) ja Edela-Soome Põllumeeste Liit (MTK-Varsinais-Suomi). Projekti BreedExpo elluviimist toetab Interreg Kesk-Läänemere Programm 2014-2020.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960