Autor: Põllumajandus.ee • 25. november 2019

Tegus kanapere pühib pühadeks maaelu jalgadelt ja kolib Tartusse

Tänavuse Tartu Valgusküla kõige kirjumad püsiasukad on tegus kanapere, kes kolib raekoja platsi jõulukanalasse Tartumaalt Kastre vallast. Reedel algas nimekonkurss viiele munakanale ja ühele kukele nime leidmiseks.
Talust sõidavad jõuluks linna beež siidikukk, siidikana, kääbuscochinid, Itaalia leghorn ja üks tubli, ilma erilise tõuta kana.
Foto: Tartu linnavalitsus

Mõte rajada jõuluks Tartu südalinna kanala sündis korraldajate endi väikeste sugulaste ettepanekust. „Loomade askeldamisi meeldib vaadata ju nii suurtele kui ka väikestele ja kanad on vaprad linnud,“ rääkis Jõululinn Tartu 2019/2020 peakorraldaja, Tiigi Seltsimaja direktor Maris Peebo. Käed löödi Kasealuse talu taluniku Ivar Dubolazoviga, kes annab oma kanapere jaanuari keskpaigani linnale laenuks. „Tartu linn hoolitseb nende kanade eest kindlasti korralikult,“ ütles Dubolazov.

Talust sõidavad jõuluks linna beež siidikukk, siidikana, kääbuscochinid, Itaalia leghorn ja üks tubli, ilma erilise tõuta kana. Kuigi kanapere on seni elanud maal talus, kus nimedele ülearu palju tähtsust ei omistata, siis mõneks ajaks linna kolimine muudab olukordi. Nii kutsuvadki Valgusküla korraldajad kõiki suuri ja väikeseid üles linna saabuvale viiele kanale ja kukele nimesid panema. Nimekonkurss on avatud SIIN.

Boss.
Foto: Tartu linnavalitsus

Raekoja platsi kanala sünnib Eesti Maaülikooli töötajate näpunäidete järgi. Peamine nõue on, et kanadel oleks piisavalt soe ning et siblijad saaksid pidada kinni oma päeva- ja öörežiimist. Sellistes tingimustes tunnevad kanad loodetavasti soovi munemist jätkata. Kõik munad saavad peale erikirja „Munetud Jõululinn Tartus“ ning need kingitakse Jõululinn Tartu koostööpartneritele ja abilistele.

Kanapere kolib Valguskülla 2. detsembril, mil kuulutatakse välja ka nende linnanimed. Koju tagasi kolivad linnud jaanuaris.

Tartu Valgusküla avatakse 1. detsembril kell 17 koos jõulutulede ja esimese advendiküünla süütamisega.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960