Autor: Jaanus Vogelberg • 25. november 2019

Maaeluminister Järvik vabastatakse ametist

Maaeluminister Mart Järvik ,
Foto: LIIS TREIMANN
Peaminister Jüri Ratas ütles tänasel erakorralisel pressikonverentsil, et koalitsioonipartnerite nõusolekul viib ta presidendile avalduse maaeluminister Mart Järviku ametist vabastamiseks.

"Viimastel nädalatel tekkinud olukord vajas lahendust, et ministeerium saaks edasi minna. Järvik on sõnade, tegude ja tegevusetusega põhjustanud tõsiseid probleeme ja teinud edasise koostöö äärmiselt keeruliseks," sõnas Ratas.

Peaminister märkis, et kui vaadata ühelt poolt Mart Järviku väiteid ja teisalt riigisekretäri moodustatud uurimiskomisjoni järeldusi, ei ole ministril võimalik ega mõistlik tõhusal moel oma kohustusi täita. Nüüd tuleb EKRE-l välja pakkuda uus kandidaat.

Ratas ütles, et soovitas täna Järvikul vabatahtlikult ametist lahkuda, aga viimane polnud sellega nõus.

Samuti otsustas valitsus tänasel telefoniistungil ametist vabastada ka ministeeriumi kantsleri Illar Lemetti. "Kantsleri puhul on tegemist apoliitilise juhtimistasandiga, millega tõhusa toimimise eelduseks on tõhus koostöö. Antud juhul oli selge, et koostöö ei laabunud," sõnas Ratas märkides, et tänase otsusega tõmmatakse n-ö selge joon vahele. Tema sõnul oli usalduse taastamiseks ja ministeeriumi töörahu huvides vajalik mõlema tippjuhi ametist lahkumine.

Ratase sõnul on õigusriigis kantsler Lemettil õigus ka oma ametist vabastamine kohtus vaidlustada, nagu viimane on varem öelnud. Ratas rõhutas, et ametnikel on õigus mh ka otsestele valedele tähelepanu juhtida ja viimaseid taga kiusata ei tohi. Samuti toonitas Ratas, et Lemettil ei ole takistusi edaspidi mõnes riigiametis töötamiseks.

Nii Järvik kui ka Lemetti saavad hüvituseks kuue kuu ametipalga.

Vastuseks ERRi ajakirjaniku Toomas Sildami küsimusele Lemetti avalduse osas, et teatud asjaolud seonduvalt skandaaliga pole veel avalikkuse ette jõudnud, märkis Ratas, et see tekitab ka temas küsimusi. "Mida sa siis täpselt tead? Neid kuuldusi on väga palju. Ma ei ütleks, et see on ähvardus, aga need asjad peaks automaatselt tooma riigikantseleisse või peaministri ette. Mõnes asjas menetlused käivad, aga konkreetselt ei tea," sõnas Ratas.

Peaministri sõnul ei ole lõpuni teada, kuhu Lemetti on mingi infoga pöördunud, sh meediasse. "Neid küsimusi oleks saanud ka teisiti lahendada, täna ta on valinud sellise tee," tõdes Ratas.

Avaliku teenistuse seaduse järgi saab kantsleri enne tähtaega teenistusest vabastada, kui ministri hinnangul nende koostöö ei laabu ning ministri ja kantsleri koostöötamise algusest on möödunud vähemalt pool aastat. Maaeluminister Mart Järviku hinnangul ei laabunud tema koostöö kantsler Illar Lemettiga. Pool aastat koos töötamisest möödus 29. oktoobril.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960