Autor: Äripäev • 26. november 2019

Meeldetuletus: talverehvid on detsembri algusest kohustuslikud

Foto: Andras Kralla
Talverehve on Eestis kohustuslik kasutada 1. detsembrist kuni 1. märtsini. Naastudeta talverehvide ehk lamellrehvidega tohib sõita aasta läbi.

Talverehvide puhul on oluline meeles pidada, et nende mustri jääksügavus peab olema suurem kui 3 millimeetrit, soovitatavalt vähemalt 4-5 millimeetrit.

„Ehkki sügisel ei ole olnud eriti muutlikke ilmaolusid, ei jää tali kunagi taevasse. Praegu on viimane aeg rehvid ära vahetada, et talvisteks teeoludeks valmis olla. Õnnetusi on võimalik ennetada, kui oskame ohte ette näha ja õigeaegselt reageerida. Keerulistes ilmaoludes toimetulekuks on õige rehvi ja kiiruse valik olulisemaid tegureid,“ sõnas PPA juhtivkorrakaitseametnik Sirle Loigo.

Mõistlik ei ole kasutada rehve, mis on vanemad kui 8-10 aastat, sest rehvi omadused ajas halvenevad ning teatud hetkest ei ole nende omadused enam piisavad ohutuks liikluses osalemiseks.

Tuleb mõelda ka sellele, et ainult rehvivahetusest ei piisa. „Talve ja rehvide puhul tuleb arvestada, et ainult rehv ei hoia autot teel. Seda teeb ikkagi juht,“ sõnas Maanteeameti liiklusekspert Villu Vane. „Kõige olulisem on muuta oma sõidustiili ja olla valmis libeduseks. Hoiduda tuleb äkilistest manöövritest, hoida suuremat pikivahet ja jälgida teeolusid ning libeduse puhul vähendada kiirust,“ lisas ta.

Libe hommik Lõuna-Eestis

Villu Vane nõuandeid tasub tähelepanna. Seda näitas 26. novembri hommik Lõuna-Eestis, kus ilma järsu külmenemise tõttu muutusid teed äärmiselt libedaks.

Vahetult enne kella kuut hommikul sagenesid äkitsi Tartu-, Viljandi- ja Jõgevamaal avariid, kus sõidukid põrkasid omavahel kokku, mitu sõidukit sõitis teelt välja ja rullusid üle katuse. Mõnedes avariides said inimesed ka kergemalt viga.

Kokku toimus kolmes maakonnas ligikaudu 10 avariid, mille ühine nimetaja oli libedus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960