Autor: Jaanus Vogelberg • 2. detsember 2019

PRFoodsi kasum pööras tõusule

PRFoodsi tehas Saaremaal.
Foto: Irina Mägi
PRFoodsi müügikäive oli kolmandas kvartalis 19,3 miljonit eurot ning puhaskasum 0,57 miljonit eurot, mis oli mullu sama kvartaliga võrreldes pea neli korda suurem. EBITDA kasvas 31% 1,47 miljoni euroni, selgub börsiteatest.

PRFoodsi juhatuse liikme Indrek Kasela sõnul on kasumi kasvust näha, et mullu alustatud ümberkorraldus ettevõttes on tulemusi andnud.

Aruandeperioodi iseloomustas Kasela sõnul üldine kalatoodete tooraine hindade langus, millest tulenevalt langesid nii kala- ja kalafilee kui suitsutatud toodete hinnad. "Vaatamata grupi põhitoodete ca 5%-lisele hinnalangusele, suutsime kogukäibe hoida eelmise aastaga pea samal tasemel," märkis Kasela. 3. kvartali müügikäive oli 19,33 miljonit eurot (3. kv 2018: 19,39 miljonit eurot)

Grupi konsolideeritud EBITDA aruandeperioodil oli 1,47 miljonit eurot, kasvades 31% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, mida mõjutas enim bioloogiliste varade ümberhindlusest tulenev kasum summas 0,85 miljonit eurot. Äritegevuse EBITDA (s.o enne ühekordseid tulusid-kulusid ja kalavarude ümberhindlust) oli 0,73 miljonit eurot (3. kv 2018: 1,06 miljonit eurot).

Grupi tootmis- ja müügiettevõtted (Heimon Kala, John Ross Jr, Coln Valley Smokery, Trio Trading, Vettel) parandasid Kasela teatel oluliselt oma äritulemust võrreldes eelmise aasta sama kvartaliga, ületades planeeritut kokku ca 0,3 miljoni euro võrra. Äritegevuse EBITDA langus võrreldes eelmise aastaga oli tema sõnul tingitud Rootsi kalakasvatuse üksuse (Överumans Fisk) madalamast tulemusest seoses kala turuhinna langusega, mille taastumist viimase kolme aasta madalaimalt tasemelt on Kasela sõnul juba märgata.

"Kalakasvatuse osas oleme lootusrikkad, et saame juba 2020. aastal täiendavaid kasvatusmahte. Jätkame selleks vajalike ettevalmistuste tegemist, mille tulemusel saaksime suurendada oma Eesti kalakasvandustest tulevat kvaliteetset toorainet," rääkis Kasela.

PRFoodsi fookus on tema sõnul olnud äritegevuse rahavoogude parandamisel, mis kajastub 3. kvartali 2019. aasta äritegevuse positiivses rahavoos summas 1,3 miljonit eurot võrreldes 0,1 miljoni euroga eelmise aasta samas perioodis. Ettevõtte netovõlgnevus oli 19,9 miljonit eurot seisuga 30.09.2019 (30.09.2018: 21,9 miljonit eurot), mis aasta lõpus peaks vähenema investeerimislaenude tagasimaksete ning jõulumüükidest tuleneva kõrgema rahasaldo võrra.

Grupi käibekapital oli seisuga 30.09.2019 negatiivne 3,0 miljoni euro võrra kuna lühiajalised kohustused sisaldavad kohustusi seotud osapooltele summas 4,1 miljonit eurot, mis oma olemuselt on pikaajalised, kuid raamatupidamise arvestuspõhimõtete tõttu tuleb näidata lühiajalistena.

"Jätkame Eesti ja Soome ettevõtete äritegevuste ühendamist ning sünergiate loomist, eriti tootearenduses ja müügis nii koduturul kui ka eksportturgudel. Soome tütarettevõtete äriline liitmine üheks ettevõtteks edeneb plaanipäraselt ja Trio Trading Oy ja Heimon Kala Oy liidetakse üheks ettevõtteks, mis jätkab Heimon Kala Oy nime all. Eestis oleme lansseerinud Soome-Eesti ühisbrändi – Heimon Kala ning ajaloos esimest korda sisenesime Saaremaal kasvatatud forelliga edukalt kohalikule jaeturule," kirjutas Kasela börsiteates.

"Eesti kalatööstust tabanud listeeria puhangu taustal võime kinnitada, et PRFoodsi ettevõtted on läbinud kõik täiendavad kontrollid edukalt. Suurimat rolli mängib siin meie ettevõtete sisemine kvaliteedijuhtimine sh oma laboratooriumites igapäevaselt läbiviidavad kontrollid alates tooraine ostust kuni toote tehasest väljastamiseni," märkis Kasela.

Tema sõnul algas kvartali lõpus ka John Ross Jr´i uuendatud brändi lansseerimine, millest PRFoods loodab järgnevates kvartalites käibe märkimisväärset kasvu Suurbritannia turul.

Kasela teatel on ettevõte kaasanud ka uusi inimesi juhtkonda. PRFoodsi aktsiatest ligi 63% kuulub Luksemburgis registreeritud esindajakontole. Indrek Kaselale endale kuulub ettevõttest 4,12 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960