Uus sort paistab silma väga hea küpsetuskvaliteediga. Saagi tase on keskmine kuni hea. Sordil on hea haiguskindlus, väga hea talvekindlus, langemisarv ja mahumass. Tera suurus keskmine. Taigna stabiilsus ning alveograafi W heal tasemel. Kasvuajalt kuulub hilisemate sortide hulka.

- Uus sort 'Perenaise' paistab silma väga hea küpsetuskvaliteediga.
- Foto: Eesti Taimekasvatuse Instituut
Kui võrrelda uut sorti juba tuntud talinisusortidega, võib öelda, et 'Perenaise' saagi tase ja haiguskindlus on 'Fredisest' paremad, kasvuaeg 'Skageniga' võrdne või päev varajasem.
Proteiini ja kleepevalgu sisaldus 'Adast' kõrgemad, 'Fredisest' veidi madalam või võrdne. Kleepevalgu tugevus hea.
Riikliku katsetuse kandidaatide seas oli saianisu 'Perenaise' 2018. ja 2019. aastal parima küpsetuskvaliteediga.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Sordi aretaja on Reine Koppel, aretise nr 154.6.1.5, ristlusvanemad Portal/Ada.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.