Autor: Jaanus Vogelberg • 3. detsember 2019

Linnamäe ostis Vao küla põllufirma

Margus Linnamäe
Foto: Andras Kralla
Margus Linnamäe valdusettevõte UP Invest omandas novembris Vao külas tegutseva põllumajandusfirma Vao Põldur OÜ.

UP Invest sai firma 100-protsendiliseks osanikuks 7. novembril, selgub Äriregistrist. Juuli viimasest päevast ettevõtte juhatuses tegutsev Mikk Kooser jäi tehingut kommenteerides napisõnaliseks, kinnitades, et jätkab juhatuses ka UP Investi all.

"Mul otseselt midagi rääkida pole, teeme edasi põllumajandust, nagu on enne olnud," märkis ta.

Äripäeva Infopangast selgub, et kui veel 2018. aasta neljandas kvartalis tegi Vao Põldur käivet üle 250 000 euro, siis selle aasta esimeseks kvartaliks oli käive kukkunud vaid 10 000 eurole. Kooseri sõnul võib seda seletada kehva 2018. aasta viljasaagiga Järvamaal. "Lihtsalt vilja oli nii vähe. See (käibe langemine) tuli viiteajaga," ütles ta.

2011. aasta juulis omandasid firma Urmas Jalakas ja Tarmo Säga. Jalakas suri mullu mais. Viimasel ajal on ettevõte korduvalt omanikke vahetanud. 30. juulist oli Vao Põlduri omanikuks OÜ Pihali-Pihke Põllud ja Metsad, 1. oktoobril läks osalus üle usaldusühingule, mis kandis samuti nime Pihali-Pihke Põllud ja Metsad. Usaldusühingu osanikeks on omakorda OÜ Woodland Holding (tegelik kasusaaja Margus Kähri) ja Usaldusettevõtted OÜ (tegelik kasusaaja Aivar Mäemets).

2018. aastal teenis Vao Põldur 731 000 euro suuruse käibe juures 61 000 eurot kahjumit. Aasta varem oli käive 573 000 eurot ja kasum 219 000 eurot. Ettevõttes töötas mullu keskmiselt 5 inimest.

OÜ Vao Põldur kasutuses oli eelmisel aastal ligikaudu 1330 hektarit põllumajanduslikku maad, lisaks metsamaa ja muu maa umbes 60 hektarit. Kasutatavast põllumajandusmaast umbes 600 hektarit oli omandis, umbes 150 hektarit oli renditud ettevõtte omanikelt või nendega seotud ettevõtetelt ning ülejäänud maade kasutus on seotud pikaajaliste rendilepingutega. Sel aastal plaaniti põllumajanduslik maakasutus 1160 hektarile.

Vao Põldur alustas tegevust 1993. aastal. Ettevõtte põhitegevusalaks on teravilja-, rapsi- ja hernekasvatus, samuti pakub firma põllumajanduslikke teenustöid. Vähesel määral tegeletakse teraviljade ostu-müügiga ja osutatakse talvist lumetõrje teenust.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960