Autor: Põllumajandus.ee • 23. detsember 2019

Eesti ettevõtjatele muutub toodete viimine EL turule lihtsamaks

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas
Foto: Liis Treimann
Valitsus kiitis heaks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) toote nõuetele vastavuse seaduse muutmise seaduse eelnõu, mille eesmärk on elavdada kaubavahetust Euroopa ühtsel turul ning kiirendada ja tõhustada pädevate asutuste tööd kaupade hindamisel.

Uute reeglitega kohustatakse asutusi oma turule juurdepääsu piiramist selgelt põhjendama, teatas MKM.

„Need muudatused aitavad märkimisväärselt vähendada ettevõtjate kulutusi, mis on seotud toodet puudutava infoga täiendamisega, toodete kohandamisega ja viivitustega turulepääsul ja kasutamata võimalustega, kui oma kaupa müüakse teise Euroopa riigi turule. See peaks ka vähendama võimalusi, et ettevõtja loobub mujal oma tooteid pakkumast,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Muudatused soodustavad Eesti ettevõtjate piiriülest kaubandust selliste toodete puhul, mille nõuded on Euroopas osaliselt ühtlustatud või sootuks ühtlustamata, nt talverehvid või elektrilised tõukerattad. Ettevõtjatel tekib rohkem võimalusi siseneda uutele Euroopa riikide turgudele ilma vajaduseta oma tooteid muuta. Ettevõtjatele nähakse ette ka võimalus esitada turule sisenemisel teise riigi pädevale asutusele deklaratsioon, mis tõendab, et turule toodav toode on lähteriigis seaduslikult turustatud.

Minister Taavi Aasa sõnul on selline põhimõte kehtinud juba kaua, kuid uue Euroopa Liidu määruse eesmärk on panna see põhimõte paremini toimima. „Sageli on turulepääsu keelamine asutuste poolt ebaseaduslik ja ebaproportsionaalne ning seda on siiani põhiliselt vaidlustatud vaid liikmesriikide kohtute kaudu. Selline otsuse vaidlustamine võib ettevõtjale maksma minna 10-150 tuhat eurot ühe toote ja ühe riigi turu kohta, sõltuvalt ettevõtte suurusest ja tegevusalast,“ rääkis Aas. „Kuluka kohtutee asemel saab ettevõtja edaspidi efektiivsemalt kasutada probleemide lahendamiseks SOLVIT võrgustikku,“ lisas minister.

SOLVIT on tasuta kohtuväline siseturualaste probleemide lahendamise mehhanism Euroopa Liidu liikmesriikidele, mis püüab leida praktilisi lahendusi 10 nädala jooksul. SOLVIT-i kasutamine võimaldab ettevõtjatele pakkuda kiiremaid lahendusi ja vähendab õigusabikulusid arusaamatuste korral.

Tahet ühtse turu suunas kaubandust edendada näitavad 2018. aasta Eesti väliskaubanduse andmed - 2018. a moodustas Euroopa ühtse turu osakaal Eesti koguekspordist 68 protsenti ja impordist 78 protsenti.

Seaduse rakendamisel suureneb Eestis eeldatavalt turul pakutavate toodete valik. Hinnanguliselt võib kaubandustõkete üldise vähendamise korral Euroopa-sisene kaubandus suureneda aastas enam kui 100 miljardi euro võrra. Eesti tarbijate jaoks suureneb toodete valik ning tihedama konkurentsi tõttu võib tekkida võimalus mõningaid kaupu odavamalt osta.

Seadus on kavandatud jõustuma 2020. aasta aprillis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960