Autor: Põllumajandus.ee • 30. detsember 2019

Estonian Spirit lõpetab Rakvere Piiritusvabrikus tootmise

Eesti ainuke piiritusetootja Estonian Spirit OÜ kavatseb Rakvere Piiritusvabrikus tegevuse lõpetada, tootmine kolitakse ettevõtte teise üksusesse Moe külas, vahendab ERRi uudisteportaal.
Sven Ivanov Rakvere Piiritustehase laboris.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kuigi algselt oli plaanis teha Rakvere piiritustehasesse suurem investeering, siis tänaseks on selgunud, et see ei oleks mõistlik, ütles Estonian Spiriti omanik Sven Ivanov. Ta lisas, et otsus on vastu võetud ja tootmistegevus on lõpetatud, kuid kolimisega ei ole alustatud ning tehase sisseseade on endiselt Rakvere tootmisüksuses.

"Praegu on projektitegemise aeg ja keeruline öelda, kaua see aega võtab. Ma ise vaikselt loodan, et võib-olla 2021. aasta kevadel juba saaksime Moel tööle hakata," kommenteeris Ivanov.

Möödunud aastal koondas ettevõte mahevilja ja teiste tootmissisendite hinnatõusu tõttu enam kui kaks kolmandikku oma töötajatest. Tänavu septembri seisuga on registreeritud töötajaid kümme. Seejuures jäi ettevõte 2017. aastal 2,17 miljoni suuruse käibe juures 1,25 miljoni euroga kahjumisse ning ka omakapital oli 1,1 miljoniga miinusesse langenud. 2018. aasta majandusaasta aruannet pole Estonian Spirit esitanud.

Tänavu oli Eestis aga rekordiliselt hea viljasaak, mistõttu ei olnud ka Estonian Spiritil toorainevarustusega probleeme. "Hind oli väga hea ja pärast seda, kui olime oma esimesed ostud teinud, siis hind hakkas veel kukkuma," meenutas Ivanov. Kuna oma tootmisjäägid töötleb ettevõte loomasöödaks, mille hind ei sõltu viljahindadest, siis vaatamata nii toorme- kui toodete hinnalangusest sihtturgudel oli neil sel aastal võimalik oma kasumimarginaali tõsta.

Tänavu märtsis lõppes Euroopa Komisjonis Estonian Spirit OÜ ja Remedia AS algatatud Estonian Vodka kaitstud geograafilise tähise (KGT) menetlus- ja registreerimisprotsess. Tähise registreerimisega tohib seda sõnapaari kasutada toote märgistusel vaid juhul, kui viin on toodetud tehnilises toimikus sätestatud nõudeid järgides ning selle valmistamisel on kasutatud Eestis kasvatatud toorainest valmistatud etüülalkoholi ning Eesti päritolu vett.

Kuna alkoholiaktsiisi langetamise tõttu on kõik müüginumbrid kerkinud, on Ivanovi sõnul raske öelda, kas KGT kasutusele võtmine on müüki Eesti turul mõjutanud. Küll aga märgib ta, et välisturgudel võtab klient seda valiku tegemisel kindlasti arvesse.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960