Autor: Põllumajandus.ee • 6. jaanuar 2020

Valmis esmene viskipartii 'Sangaste' rukkist

2019. aasta viimastel päevadel villiti Moe peenviinavabrikus pudelisse esimene Eesti kohalikust toorainest tehtud rukkilinnaseviski Tamm & Rukis.
Õitsev 'Sangaste' rukis.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Sangaste rukkilinnasest valmistatud destillaat pandi vaati laagerduma juba 2016. aasta suvel. Moe viinavabriku vanas vaadikeldris laagerdus viski kokku sajas vaadis, enamus neist olid väiksed 30-liitrisesed, aga viski laagerdus ka suuremates 190-250 liitristes vaatides. Umbes pooled vaadid kuuluvad Eesti viski Founders Club liikmetele ja need pudeldatakse eksklusiivsete mikroseeriatena.

Moe peenviinavabriku juhi Sven Ivanovi sõnul on Eesti nüüd õigusega viskimaa. “Traditsiooniline Šoti viski valmistatakse odralinnastest, kuid meie otsustasime koostöös Eesti viskiklubi presidendi Toomas Tiiveliga vaadata Ameerika poole, kus on populaarne just rukkiviski,” selgitas Ivanov. Nii ongi esimene kodumaine rukkilinnaseviski laagerdunud uutes Ameerika tammest vaatides. “Meie rukkiviski laagerdus nii päris uutes vaatides kui ka sellistes, milles varem juba mõni jook laagerdunud on – näiteks šerri või viski. Esimene kogus destillaati villiti vaati, kus oli varem laagerdunud Ameerika burboon. Loomulikult annab taoline vaat viskile oma maitsenüansi,” avas Sven Ivanov viskiteo tausta.

Maailmas on väga palju viskigurmaane ja viskikogujaid ning paljuski loodab Moe peenviinavabrik eksklusiivset viskitootmist käivitades just nende inimeste huvile. Poodidesse jõuab kava kohaselt kvaliteetklassi kuuluv Moe viski müügile 2024. aastal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960