2019. aasta viimastel päevadel villiti Moe peenviinavabrikus pudelisse esimene Eesti kohalikust toorainest tehtud rukkilinnaseviski Tamm & Rukis.

- Õitsev 'Sangaste' rukis.
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Sangaste rukkilinnasest valmistatud destillaat pandi vaati laagerduma juba 2016. aasta suvel. Moe viinavabriku vanas vaadikeldris laagerdus viski kokku sajas vaadis, enamus neist olid väiksed 30-liitrisesed, aga viski laagerdus ka suuremates 190-250 liitristes vaatides. Umbes pooled vaadid kuuluvad Eesti viski Founders Club liikmetele ja need pudeldatakse eksklusiivsete mikroseeriatena.
Moe peenviinavabriku juhi Sven Ivanovi sõnul on Eesti nüüd õigusega viskimaa. “Traditsiooniline Šoti viski valmistatakse odralinnastest, kuid meie otsustasime koostöös Eesti viskiklubi presidendi Toomas Tiiveliga vaadata Ameerika poole, kus on populaarne just rukkiviski,” selgitas Ivanov. Nii ongi esimene kodumaine rukkilinnaseviski laagerdunud uutes Ameerika tammest vaatides. “Meie rukkiviski laagerdus nii päris uutes vaatides kui ka sellistes, milles varem juba mõni jook laagerdunud on – näiteks šerri või viski. Esimene kogus destillaati villiti vaati, kus oli varem laagerdunud Ameerika burboon. Loomulikult annab taoline vaat viskile oma maitsenüansi,” avas Sven Ivanov viskiteo tausta.
Maailmas on väga palju viskigurmaane ja viskikogujaid ning paljuski loodab Moe peenviinavabrik eksklusiivset viskitootmist käivitades just nende inimeste huvile. Poodidesse jõuab kava kohaselt kvaliteetklassi kuuluv Moe viski müügile 2024. aastal.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Üleminekuperiood on lehmale kriitiline – just sel ajal suureneb energiavajadus ja kasvab risk ketoosiks. Baltic Agro poolt pakutav MecoVit® ühendab mikrokapseldatud DL-metioniini, koliinkloriidi, betaiini ning B2- ja B12-vitamiini, toetades maksa ainevahetust, söömust ja energiataset, et lehm saaks uue laktatsiooni alustada tugevamana.