Autor: Põllumajandus.ee • 10. jaanuar 2020

M.V.Wool sai VTA-lt rohelise tule

Mati Vetevool
Foto: Liis Treimann
M.V.Wool sai veterinaar- ja toiduametilt (VTA) kinnituse, et ettevõte võib jätkata majandustegevust Harku tehase logistikalaos.

Alates tänasest on ka taasavatud ettevõtte firmakauplus, Mati kalapood. Ettevõte taaskäivitab lähipäevil Harku tehases ka tootmise vastavalt Tallinna halduskohtu määrusele.

„Tootmise taaskäivitamisel valmistame kõigepealt proovipartii ja teavitame tulemustest VTAd. Vastavalt ettevõtte proovivõtukavale kontrollib M.V.Wool kõiki tootepartiisid enne turule saatmist, et veenduda nende puhtuses,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

„Novembri lõpus tehtud ettekirjutuses märkis VTA, et tootmistegevuse peatamine kehtib seni, kuni listeeriabakter tüvega ST1247 on M.V.Wooli tegevuskohtades elimineeritud, sellest on VTAd teavitatud ning amet on riikliku järelevalve käigus võetud uhtmeproovide analüüside alusel saanud sellele kinnituse. M.V.Wooli mõlema, Harku ja Vihterpalu tehase puhul on see nõue täidetud,“ lisas Vetevool.

VTA tegi otsuse pärast seda, kui Harku kalatehases pärast süvapuhastust võetud 105 pinnaproovi olid kolme akrediteeritud labori tulemuste põhjal puhtad ning M.V.Wool tegi VTA-le Harku tehase taaskäivitamise taotluse.

Tallinna halduskohus otsustas eile rahuldada M.V.Wooli taotluse täiendava esialgse õiguskaitse abinõu kohaldamiseks. Kohtu määratud esialgne õiguskaitse ei rakendu toodangu suhtes, mille käitlemine on vastavalt läinud aasta 25. novembri ettekirjutusele keelatud ja mille kohta ei ole kohus varem esialgset õiguskaitset rakendanud, näiteks enne ettekirjutuse tegemist toodetud külmsuitsutatud ja soolatud kalatooted.

M.V.Wool viis Harku kalatehases, logistikakeskuses ja Mati kalapoes 26. novembrist 19. detsembrini 2019 läbi süvapuhastuse. Riikliku järelevalve raames võetud kõik 70 proovi ja 35 vastuproovi tööpindadelt, seadmetelt, põrandatelt, äravoolutrappidest ja mujalt olid listeeriavabad. Sellega sai täidetud VTA ettekirjutuses sätestatud tingimus.

Harku tehase taaskäivitamisel jääks ära veel ligikaudu 45 inimese koondamine lisaks 30 inimesele, kes naasid tööle ettevõtte Vihterpalu tehasesse. Tootmisvõimsuste suurenemisel saab ettevõte tööle tagasi võtta veel rohkem töötajaid.

M.V.Wooli Vihterpalu tehas hakkas uuesti tööle 2. jaanuaril ning seal valmivad soolaheeringas, külm- ja kuumsuitsutooted heeringast ja teistest merekaladest, samuti heeringas erinevates kastmetes ning marineeritud tooted. Lõhe- ja forellitooted valmivad ettevõtte Harku tehases.

M.V.Wool tegi tehastes põhjaliku puhastuse, mille käigus desinfitseeriti ja steriliseeriti tootmispindu ja seadmeid kõikides ruumides.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960