Autor: Põllumajandus.ee • 10. veebruar 2020

X-traktor on osa Kubota „nutika põllumajanduse“ visioonist

Kubota tähistas 130. aastapäeva, esitledes oma visiooni ideaalsest põllumajandusmaailmast ja „unelmate traktorit“.
2020. aastal Kyotos esitletud ideetraktor „X-tractor"
Foto: Kubota

Kubota esitles 15.-16. jaanuaril oma sünnipäevale pühendatud uudistoodete näitusel Kyotos ideetraktorit „X-traktor“.

Pool sajandit tagasi, 1970-ndal aastal esitles Kubota oma esimest ideetraktorit Osakas toimunud maailmanäitusel „Expo 70“.

EXPO´70-l, Osakas esitletud Kubota ideetraktor.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Tehisintellekti (TI) ja akutehnoloogiaga varustatud „unelmate traktor” on täiesti autonoomne. X-traktor on osa Kubota „nutika põllumajanduse“ visioonist. Selle elluviimiseks jätkab Kubota erinevate tehnoloogiate arendamist, sest tulevikus kasutatakse põllumajanduses ainult tehnoloogia viimase sõna järgi ehitatud masinaid.

VAATA LISAKS:

Video: X-tractor

Video: Kubota visioon sotsiaalsest põllumajandusest

Miks autonoomne traktor?

Jaapanis, läheb järjest rohkem põllumehi vanaduspensionile ehk töökäsi jääb järjest vähemaks, samas põllumajandustoodangu maht kasvab. Et leevendada tööjõupuudusest ja ebaefektiivsest tootmisest tingitud väljakutseid on hädavajalik nutipõllumajanduse kasutuselevõtmine.

Pärast AGRIROBO traktorite turuletoomist 2017. aastal laiendas Kubota autonoomsete põllumajandusmasinate AGRIROBO seeriat. Nüüd esitleb Kubota seda kontseptuaalset mudelit, milles kasutatakse palju erinevaid innovaatilisi lahndusi nagu näitek tehisintellekt ja akutehnoloogia. See on ettevalmistus nutipõllunduse juurutamisele, mida Jaapani põllumehed on pikka aega oodanud.

Ideetraktor „X-traktor“
Foto: Kubota

Kubota jätkab täppispõllunduse tehnoloogiate arendamist, et lahendada eelkõige Jaapani põllumajanduse probleeme nagu näiteks põllumajandusettvõtjate vananemisest tingitud tööjõupuudus. Kubota eesmärk on ühiskonna jõukuse suurendamine efektiivse toiduainete tootmise kaudu, pakkudes turgudele vajalikku kõrge lisandväärtusega põllumajandustooteid, suurendades kasumlikkust ja vähendades keskkonnakoormust.

Ideetraktor „X-traktor“

- Futuristlik disain

Uudse projekteerimise kontseptsiooni abil on loodud autonoomse traktori disain, mis järgib keskkonnalast teadlikkust ja loodusega kooskõlas olemist.

- Mehitamata juhtimine tehisintellekti abil

Erinevate andmete nagu ilmastik, taimede kasvu kiirus jne. põhjal, valib tehisintellekt sobiva toimingu ja planeerib selle elluviimise. Eesmärk on täielik autonoomsus.

Töötava traktori poolt kogutud andmeid saab automaatselt jagada teiste masinate ja seadetega. Seda võimaldab masinate keskne haldussüsteem.

- Täielik elektrifitseerimine = keskkonnasäästlikkus

Põhineb 100% elektrienergial, kombineerides liitium-ioonakud ja päikesepatareid. Täielik elektrifitseerimine tähendab 0 heitgaase ja väiksemat koormust keskkonnale.

- Üks masin teeb erinevaid töid

Roomikutel traktor suudab iseseisvalt ja stabiilselt sõita isegi märjal riisipõllul ja ebatasasel maastikul.

Roomikutel traktor suudab suurendada oma kõrgust maapinnast, et sobituda erinevatele põldudele, kus kasvatatakse erinevaid põllukultuure. Samas vajavad mõned tööprotsessid suurt veojõudu, mis tähendab, et kliirens on vaja viia miinimumini. Otsuse teeb traktor ise, vastavalt sellele, mis põllul ta tööle hakkab.

Rattasisene mootor võimaldab nelja roomiku (ees, taga, paremal ja vasakul) pöörlemiskiirust muuta, et saavutada väike pöörderaadius.

Ideetraktor „X-traktor“
Foto: Kubota

TASUB TEADA

Kubota Corporation on alates 1890. aastast olnud juhtiv põllumajandus-, kommunaal- ja ehitusseadmete ning tööstuslike mootorite tootja. Ettevõtte peakontor asub Jaapanis Osakas ja ettevõte tegutseb enam kui 110 riigis, sealhulgas Põhja-Ameerikas, Euroopas ja Aasias. Kubota kontserni müügitulu oli 2018. aastal üle 17 miljardi dollari. Lisaks ülalmainitule toodab Kubota veel vee filtreerimissüsteeme, niisutussüsteeme, torustikke, katusekatteid, erinevaid korpuseid ja suuri maa-aluseid ventiile.

Kubota missioon

"Meie missioon, moto on „Maa nimel, elu nimel”. See peegeldab meie pühendumust maailma looduskeskkonna säilitamisele ja meie soovi panustada toidu- ja veevarude tagamise lahendustesse, mis on üliolulised meie sotsiaalsete vajaduste tagamiseks, kui maakera elanikkond jätkab suurenemist. Iga kord, kui mõni Kubota traktor kuskil põllul saaki, meile eluks vajalikke toiduvarusid, koristab või meie seadmed kuskil kaevavad, et vett transportida ja elamuid rajada, on see samm meie missiooni täitumise poole."

Rohkem infot Kubota kohta leiate www.kubota-global.net või www.kubota-eu.com.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960