Autor: Kristel Härma • 20. veebruar 2020

Tartu Milli asjas pääsesid ka varem süüd tunnistanud

Prokuratuur ei jõudnud Tartu Milli süüdistusega kuskile.
Foto: Väinu Rozental
Riigikohus tühistas Tartu Milli asjas ka nende isikute süüdimõistmise, kes olid läinud varem kokkuleppele ehk sisuliselt tunnistanud oma süüd.

Riigikohus tühistas nelja inimese kokkuleppemenetluses süüdimõistmise. Tegu on inimestega, kes aitasid süüdistuse järgi kaasa Tartu Millis toimunud maksukuriteole ja kuulusid kuritegelikku ühendusse.

Riigikohus tühistas süüdimõistmised ja karistused, kuna jõustus maakohtu üldmenetluse otsus, mille järgi Tartu Millis maksukuritegu ei toimunud ning süüdistatavad mõisteti selle toimepanemises õigeks.

Nimelt oli varem otsustanud Tartu maakohus mõista Tartu Milli, Leonid Dulubi ja Priit Saare maksukuriteos õigeks ning ka järgmised kohtuastmed jätsid selle otsuse muutmata. Tartu ringkonnakohus tühistas aasta tagasi ka maakohtu otsuse selles osas, millega olid Dulub ja Saar tunnistatud süüdi kuulumises kuritegelikku ühendusse.

Kokkuleppemenetluses olid aga Mattis Jürimäe, Raigo Lepp, Urmas Raudsepp ja Meelis Jürimäe koos teiste isikutega tunnistanud süüd kuulumises kuritegelikku ühendusse, mille eesmärk oli maksukuriteo toimepanemine. Otsuse järgi aitasid nad kaasa Tartu Millis käibedeklaratsioonides tahtlikult valeandmete esitamisele.

Kuna maakohus mõistis hiljem üldmenetluses kuriteo väidetavad täideviijad ja ühe kaasaaitaja õigeks, esitasid kuriteo kaasaaitamises süüdistatavate kaitsjad riigikohtule teistmisavaldused. Riigikohtu hinnangul olid teistmisavaldused põhjendatud. Riigikohus tühistas sellega Mattis Jürimäe, Raigo Lepa, Urmas Raudsepa ja Meelis Jürimäe süüdimõistmise ja karistused ning saatis kriminaalasja tühistatud osas riigiprokuratuurile uue kohtueelse menetluse korraldamiseks.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960