Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 21. veebruar 2020

Börs: piimahinnad on sattunud tugeva surve alla

Nädala börsiuudised: Euroopa nisu uuesti tõusuteel; piimahinnad on sattunud tugeva surve alla; rapsi toodanguootused on Euroopas kasvanud; koroonaviirus ja kitsam pakkumine veavad nafta hinda.
Piimahinnad on sattunud tugeva surve alla.
Foto: Pixabay

•Euroopa nisuhinnad on pärast mõningast hinnalangust uuesti suuna üles võtnud, sest Austraaliat tabanud põuad vähendavad globaalset pakkumist. Lisaks sellele mõjub hästi ka odavnev euro.

•Piimahinnad on juba kuu aega languses olnud, sest kardetakse, et Hiina nõudlus kahaneb. Koroonaviiruse tõttu on langustrendi oodata ka lähinädalatel.

•Rapsiseemnete toodang saab Euroopas olema varem oodatust suurem, sest pehme talv on rapsi arengule kaasa aidanud.

•Naftahinnad on sattunud kahe hoovuse vahele – ühelt poolt survestab hindu koroonaviirus, teisalt on pakkumine kitsenemas.

Euroopa nisu uuesti tõusuteel

Euroopa nisufutuurid tõusid sellel nädalal viimase kolme nädala kõrgeima tasemeni, millele aitas kaasa Austraalia toodanguootuste vähenemine ja USAs toimunud hinnatõus. Lisaks sellele on euro odavnemine parandanud ekspordiperspektiivi veelgi, vahendab Reuters.

Pariisi toidunisu märtsikuu futuur kallines nädalaga kokku 1,2 protsenti, 196 euroni tonnist. Vahepeal jõudis hind ka 196,5 euroni, mis on kõrgeim tase alates 24. jaanuarist.

Austraalia põuad on sundinud sealseid toodanguprognoose pidevalt vähendama, mis toetas nii USA kui ka Euroopa hindu. Euro langes dollarisse aga kolme aasta madalaima tasemeni, mis aitab Euroopa toidunisu konkurentsivõimet tõsta.

Euro odavnemine on põllumeeste jaoks sõõm värsket õhku, sest viimasel ajal on muretsetud Venemaal toimunud hinnalanguse üle, mis on konkurentsivõime surve alla pannud.

Kauplejad hoiavad nüüd silma peal, kas Venemaa suudab Lähis-Ida turgudel oma positsiooni tugevdada.

Pariisi toidunisu hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad on sattunud tugeva surve alla

Selle nädala teisipäeval toimus ka järjekordne GlobalDairyTrade piimahindade oksjon. Hinnad ja müüdud kogused olid jälle languses, vahendab Reuters.

Global Dairy Trade (GDT) indeks langes 2,9 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3176 dollarit. Eelmisel oksjonil, mis toimus veebruari alguses, langesid hinnad 4,7 protsenti.

Täispiima pulber odavnes 2,6 protsenti ning jõudis viimase 12 kuu madalpunkti. Kooritud piima pulber odavnes 2,6 protsenti. Ka piimarasvad odavnesid.

“Hinnad jätkavad langustrendi, aga näiteks või hinnad on olnud pärast 2019. aasta keskpaika küllaltki stabiilsed ning kaubelnud 4000 dollari juures tonnist,” ütles NZXi analüütik Robert Gibson.

Analüütikute sõnul võib hinnasurve püsida, sest Hiinas leviv koroonaviirus hakkab eksporti survestama.

Euroopas langes kooritud piima pulbri märtsikuu futuur nädalaga 2,2 protsenti, 2498 euroni tonnist.

GDT hinnaindeksi muutus (%). Allikas: GDT.

Rapsi toodanguootused on Euroopas kasvanud

Tavatult soe talv on aidanud Euroopa rapsi arengule kaasa ning toodanguootused on kasvanud. Veel sügisel, mil külvamist segasid vihmad, usuti, et toodang saab olema väike.

Euroopa Liidu ja Suurbritannia toodang peaks 2020. aastal ulatuma 17,1 miljoni tonnini, mida on 2,3 protsenti enam kui mullu, prognoosib teraviljadega kauplemise ühendus Coceral.

Prantsusmaa rapsiseemnete pindala peaks püsima eelmise aastaga sarnaselt madalal tasemel. Rapsiseemnete areng on Prantsusmaal olnud volatiilsem.

Konsultatsioonifirma Strategie Grains prognoosib, et Prantsusmaa rapsiseemnete külvipindala saab olema kokku 1,1 miljonit hektarit ning toodang 3,9 miljonit tonni. Mullu oli toodang 3,5 tonni.

“Prantsusmaa olukord pole sugugi roosiline ja tingimused on väga muutlikud,” ütles Strategie Grainsi analüütik Vincent Braak. “Meie väljavaade ei ole aga nii pessimistlik kui Suurbritannia puhul, sest Prantsusmaal on raps paremini taastunud.”

Poolas on raps külmakahjudest suuresti pääsenud ning vihma on samuti piisavalt, ütles Sparks Polska analüütik Wojtek Sabaranski.

Rapsiseemnete hind langes nädalaga 0,1 protsenti, 399,5 euroni tonnist.

Rapsi hind.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest odavnes kakao 0,6 protsenti ja tonn maksab 2933 dollarit. Valge suhkru hind tõusis 0,1 protsenti, 420,2 dollarini tonnist. Maisi märtsikuu futuur odavnes Euronext börsil aga 0,2 protsenti, 168,5 euroni tonnist.

Koroonaviirus ja kitsam pakkumine veavad nafta hinda

Naftahindade jaoks oli heitlik nädal – ühelt poolt võib pakkumine kitsamaks muutuda ja nõudlus suureneda, teisalt mõjutab koroonaviirus hindu negatiivselt.

Brenti toornafta kallines nädala kokkuvõttes 1,7 protsenti, 58,1 dollarini barrelist. WTI lisas 1,5 protsenti ning kauples nädala lõpuks 52,9 dollarilt barrelist.

Maailma naftapakkumist on piiranud Venemaa naftafirmale Rosneft USA poolt kehtestatud sanktsioonid ning OPECi tootmiskärped. Teisalt arvatakse, et kooronaviirus mõjutab nõudlust negatiivselt.

“Me kaupleme jätkuvalt koroonaviiruse ümber. Meeleolud on nüüd veidi rohkem tasakaalus kui 10 päeva tagasi,” ütles Petromatrixi analüütik Olivier Jakob Reutersile.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 5 protsenti, 569 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes aga 2,7 protsenti ja kerge kütteõli kaotas 2,2 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960