Autor: Põllumajandus.ee • 20. märts 2020

Sirje Potisepp: Kodumaine toidutootmine on eluliselt tähtis

Kodumaise toidutootmise tagamine on eluliselt oluline mitte ainult kriisi ajal, vaid ka pärast kriisi lõppemist.
Eesti Toiduliidu juht Sirje Potisepp.
Foto: erakogu

Toiduainetööstusettevõtteid on Eestis kokku üle 500, sektor annab tööd enam kui 15 000 inimesele. Toiduliit esindab ligi 100 toidutootjat, kellest valdav osa on täna kinnitanud, et neil on olemas lähimaks kuuks, kaheks piisav toiduvaru. Seda juhuks, kui ei peaks tekkima raskusi tooraine kättesaadavusega. Ühtlasi on mul usku, et meie toidutööstuste prioriteet on ennekõike koduturu vajaduste rahuldamine. Seega toidu puudust karta ei ole.

Hoolimata kaubanduses nähtunud ostupaanikast jätkub tootmine tööstustes tavapärases rütmis. Tarbijad on kapid toiduaineid küll täis varunud, kuid ega nad seetõttu rohkem sööma ei hakka. Küll aga on toidukaupade suuremahuline varumine tekitanud olukorra, kus kaupa ei suudeta nii kiiresti toota ja kauplusesse tarnida, sest tootmismahtude suurendamine ei ole protsess, mida saaks teha üleöö. Loodame siinkohal heale koostööle ja mõistvale suhtumisele kaubanduse poolt, sest tänane olukord on meie kõigi jaoks uus ning ootamatu.

Kõige suuremaks ohuks tootmise jätkamisele võib osutuda mõne töötaja haigestumine, mis halvaks kogu tehase töö. Või mis veelgi hullem – töö farmides, kus loomad vajavad igapäevast hoolitsemist. Täna on kõik tööstused võtnud töötajate massilise haigestumise vältimiseks kasutusele kõrgendatud hügieeninõuded ning piiranud võõraste ligipääsu territooriumile. Ühtlasi oleme töötukassaga arutanud võimalust luua keskne süsteem, mille kaudu palgata vajadusel ajutist tööjõudu, mis aitaks haigestunud töötajaid asendada lihtsamatel töödel. Tänaseks on selline platvorm juba olemas!

Teiseks suuremaks ohukohaks on kaupade vaba liikumise piiramine. Meie tarneahel on riikide ülene, eelkõige Soome, Läti, Leedu suunal. Seega ei tohi kehtestada kaupade liikumisele piiranguid ja inimeste liikumisele kehtivad piirangud ei tohi olla sellised, mis tekitavad kaupade liikumises tõsiseid tõrkeid. Meie tarneahel on küllalt õhukeseks optimeeritud ehk iga pikem seisak on oht tootmise seiskumisele. Seega on oluline, et toidukaupu vedavad masinad pääseksid üle piiri eelisjärjekorras. Kui näiteks peaks piiratama kaupade vaba liikumist Soomega, siis ei ole meil 37 päeva pärast liikluse katkemist enam ühtegi kana, sest kõik tibud tulevad Soomest. Samuti tuleb suur osa pakenditest meil piiri tagant. Ehk et kui toorainet jätkub, siis võib tootmist takistada õige pakendi puudumine. Pakendite väljatöötamine ning tootmine on toidutööstuste jaoks üks suurimaid kuluartikleid, sest need peavad tagama kauba säilimise ning pakendi märgistusele on kehtestatud ka väga ranged nõuded, mistõttu puuduolevale pakendile alternatiivi leidmine võib osutuda väga keeruliseks.

Toidutööstused püüavad koostöös erinevate osapooltega leida täna nendele ohukohtadele lahendusi, sest omamaine toidutootmine ning kõrge isevarustatuse tase on suur väärtus, mis muutub eluliselt oluliseks just kriisiolukordades. Kuid meil on oluline teadvustada ka seda, et kui pandeemia tõttu peaks suletama tootmisi ja sellele järgneb toidutööstuste pankrotilaine, siis kodumaist toidutootmist uuesti üles ehitada on väga pikaajaline protsess. Seda eriti elusloomadega seotud sektorites nagu piim, liha ja kala. Seetõttu peame oluliseks, et valitsus peaks prioriteetseks toidusektori jätkusuutlikkuse säilitamist läbi võimalike toetusmeetmete rakendamise. Ühtlasi kutsun üles kõiki tarbijaid jätkuvalt eelistama Eestis toodetud toidukaupu, mis võimaldab anda tööd meie oma inimestele ning seeläbi panustada sellesse, et meil ka tulevikus oleks laual lai valik Eestis toidukaupu.

Sirje Potisepp, Toiduliidu juhataja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960