Autor: Põllumajandus.ee • 30. märts 2020

Välismaalaste lühiajaliste töölubade lõppemisel võiks tööjõuna kasutada Eesti elanikke

Eestis töötab ligi 19 300 lühiajalise tööloaga välismaalast, kellest pea 3000 saab maikuuks töötamise luba läbi. Töötukassa andmetel on Eestis üle 39 000 registreeritud töötu. Töötukassa on valmis ettevõtjate tööpakkumisi vahendama ja aitama töötajaid leida.
Töötud tööle põllumajandusse.
Foto: Pixabay

Eriolukorra ajal kehtivad välismaalastele ühe erandiga samad lühiajalise töötamise reeglid nagu enne eriolukorda. Eriolukorrast tulenevalt ei ole praegu võimalik välismaalastel lühiajaliseks töötamiseks Eestisse tulla. Eestis seaduslikult juba viibivatel välismaalastel on võimalik siin töötada samadel tingimustel nagu ka enne eriolukorda.

„Need välismaalased, kes praegu Eestis seaduslikult viibivad, kuid ei ole kasutanud ära maksimaalset lühiajalise töötamise aega, saavad jätkata Eestis töötamist. Eelduseks on, et seda soovib välismaalase tööandja, kes registreerib Politsei- ja Piirivalveametis välismaalase lühiajalise töötamise. Nii nagu ka enne eriolukorda ei saa tööandja välismaalase töötamist pärast maksimaalse tööaja täitumist pikendada,“ ütles Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja Ruth Annus.

LOE LISAKS:

Aasta põllumehed: kodumaist toitu vajame nii kriisis kui pärast seda

Ettevõtlusorganisatsioonid: Välistööjõul on põllumajanduses oluline roll

Põllumajanduses jääb mitu tuhat välistöölist puudu

Töötukassa on valmis ettevõtete tööpakkumisi vahendama tööotsijatele Eestis. Tööpakkumise saab avaldada www.tootukassa.ee portaalis või kasutada ajutise tööjõu leidmiseks virtuaalmessi toomess.ee/ajutinetookoht. Nõu ja abi saamiseks võib pöörduda oma maakonna tööandjate konsultandi poole, kelle kontaktid leiab töötukassa kodulehelt.

Riiki sisenemise piirangute tõttu vaatab Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) eriolukorra ajal läbi vaid neid välismaalaste lühiajalise töötamise registreerimise taotlusi, mille tööandjad on esitatud praegu Eestis viibivate välismaalaste kohta. Välismaal viibivate ja siia tööle tulla soovivate välismaalaste lühiajalise töötamise taotlusi PPA eriolukorrast tulenevalt hetkel ei menetle.

Välismaalastel, kellel on küll seaduslik alus Eestis ajutiseks viibimiseks, kuid kellel ei ole enam Eestis tööd, soovitab Siseministeerium esimesel võimalusel oma koduriiki tagasi pöörduda, kui piiriületused ja transport seda võimaldab. Ühtlasi palume senistel tööandjatel pärast töösuhete lõpetamist aidata kaasa välismaalaste koduriiki tagasipöördumisele.

Välismaalased, kes saavad ka eriolukorra ajal viisa või viisavaba viibimise aja lõppedes oma koduriiki tagasi pöörduda, on kohustatud seda esimesel võimalusel tegema. Soovitame inimestel pöörduda oma saatkonna poole, et uurida Eestist lahkumise ja koduriiki jõudmise võimalusi. Näiteks on Ukraina saatkond aidanud koju pöörduda ca 200 oma kodanikul.

Välismaalaste seadus võimaldab Eestis seaduslikult viibival välismaalasel Eestis töötada maksimaalselt 12 kuud 15 kuu jooksul, hooajatööde korral 9 kuud 12 kuu jooksul. Selle eelduseks on, et tööandja soovib välismaalase tööle võtta ja registreerib tema lühiajalise töötamise Politsei- ja Piirivalveametis. Kui otse seadusest tulenev maksimaalne lubatud töötamise aeg on täis, siis tööandja välismaalase töötamist kauemaks registreerida ei saa.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960