Autor: Põllumajandus.ee • 27. aprill 2020

Taluliit koondas koroonaviirusega seotud olulise info

Eestimaa Talupidajate Keskliit on kokku pannud põllumajandusettevõtjatele koroonaviirusega seotud olulise info mida ka põllumajandus.ee lugejatega jagame.
Koroonaviirus mõjutab kogu maailma majandust.
Foto: Pixabay

Meetmed (põllumajandus)ettevõtjatele

•8. aprillil kinnitas Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) nõukogu koroonaviiruse tõttu raskustesse sattunud maaettevõtjatele suunatud finantsmeetmete tingimused, mis aitavad leevendada bio- ja maamajandusettevõtjate viiruspuhangust tulenevaid majanduslikke raskusi. Täpsema info ja meetmelehed leiab SIIT.

•Töötasu hüvitist makstakse töötajale, kelle tööandja tegevus on erakorralistest asjaoludest tulenevalt oluliselt häiritud. Hüvitis tagab töötajatele sissetuleku ning aitab tööandjatel ajutised raskused üle elada, et ei peaks töötajaid koondama või tegevust lõpetama.

Hüvitist makstakse, kui tööandja on olukorras, mis vastab vähemalt kahele tingimusele kolmest:

o tööandja käive või tulu on sellel kuul, mille eest hüvitist taotletakse, langenud vähemalt 30 protsenti võrreldes eelmise aasta sama kuu käibe või tuluga;

o tööandjal ei ole vähemalt 30 protsendile töötajatest kokkulepitud mahus tööd anda;

otööandja on vähemalt 30 protsendil töötajatest vähendanud töötasu vähemalt 30 protsenti või alampalgani.

Tööandja peab vastama neile tingimustele selle kuu seisuga, mille eest töötasu hüvitist taotletakse. Töötajad peavad olema tööl töölepinguga.

Täpsema info leiab Töötukassa veebilehelt.

•Märtsist maini hüvitab riik töötaja esimesed kolm haiguspäeva kõikide töövõimetuslehtede osas. (Allikas: Valitsuse uudised)

•Riik tasub füüsilisest isikust ettevõtjatele (FIE) esimese kvartali sotsiaalmaksu avansilised maksed, et aidata kriisiga kaasnevate majandusraskustega toime tulla. Vaata lähemalt EMTA veebilehelt.

•Ettevõtjate rahalise seisu leevendamiseks peatab Maksu- ja Tolliamet (MTA) eriolukorra ajaks ettevõtete maksuvõlalt intressi arvestamise, intressivabastus kehtib tagasiulatuvalt 1. märtsist kuni 1. maini. Kõik deklaratsioonid tuleb siiski õigeaegselt esitada ja kui vähegi võimalik, ka maksud ära maksta. Vaata lähemalt EMTA veebilehelt.

•Põllumajandustootja asendusteenuse toetuse eelarvet suurendatakse 0,5 miljoni euro võrra, et tagada tootjate asendamine COVID-19 tingimustes töölt eemale jäämise tõttu lisaks loomakasvatajatele ka taimekasvatussektoris. Meede on ettevalmistamisel.

Tööjõu küsimused

• Töötukassa on tööjõuga soetud küsimuste ametlik infokanal, siis kutsume teid kõiki üles Töötukassale teada andma oma tööjõu vajadusest. Oma tööjõuvajaduse saab sisestada e-Töötukassa kaudu, sisenedes ID-kaardi või Mobiil-IDga.

•Riigikogu võttis vastu välismaalaste seaduse muudatuse, millega antakse 17. märtsi seisuga Eestis viibinud võõrtöölistele võimalus pikendada lühiajalise töötamise luba põllumajanduses töötamiseks kuni 31. juulini 2020.

Praegu Eestis viibivad vöörtöölised, kelle lühiajalise töötamise aeg (9 kuud 12 kuu jooksul või 12 kuud 15 kuu jooksul) on hiljuti läbi saanud või läbi saamas, võivad jääda Eestisse tööle järgmistel tingimustel:

- põllumajanduses tegutsev tööandja esitab Politsei- ja Piirivalveametile taotluse, et võtta Eestis seaduslikult viibiv võõrtööline tööle kuni 31. juulini 2020;

- pärast käesoleva aasta 31. juulit on võõrtöölisel aega kuni 31. augustini 2020, et korraldada oma Eestist lahkumine.

Eriolukorrast ja viirusepuhangust tingitud muudatused ja erandid

•Taimekaitsekoolituse ja -seadmetega seotud nõudeid leevendatakse eriolukorra ajaks. OLULINE: Eriolukorra ajal ja 60 päeva hiljem võib kasutada taimekaitseseadet, mille tehnilise kontrolli kehtivus lõpeb eriolukorra ajal. Kui taimekaitseseadme tehnilise kontrolli kehtivus lõppes enne eriolukorra väljakuulutamis, siis käesolev erand ei kehti ning tuleb läbida taimekaitsevahendi tehniline kontroll. Loe lähemalt: Taimekaitsekoolituse ja -seadmetega seotud nõudeid leevendatakse eriolukorras.

Toetusmeetmete tegevuste elluviimiste tähtaegade pikendamine

•Maaeluministri määruse „Maaeluministri 7. jaanuari 2016. a määruse nr 2 „Kiviaia taastamise toetus“ muutmine seoses toetatava tegevuse elluviimise tähtaja pikendamisega. Toetuse saaja, kes esitas taotluse 2018. aastal ning sai positiivse otsuse peab tegevused ellu viima 2 aasta asemel 3 aasta jooksul ehk, et tegevuste elluviimise tähatega on pikendatud 1 aasta võrra. Määruse eelnõu on kooskõlastamisel.

Taluliidu tegevused koroonakriisi ajal

•Tekkinud olukorras on esindusorganisatsioonidel oluline omada akuutset ja aktuaalset ülevaadet oma liikmete probleemiest ja muredest. Tänaseks teame, et sektoris on tõusnud väga selgelt päevakorda tööjõu küsimused ja oleme selle info kogumiseks koosatanud küsimustiku, mille eesmärgiks on kaardistada Taluliidu liikmete muresid ja küsimusi selles valdkonnas. Lisaks soovime saada infot koroonakriisist tekkinud probleemide kohta. Selleks palume täita liikmetel küsimustik, et omada esindusorganisatsioonina kirjeldatud infot.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu asendusteenuse tööprotsessid eriolukorras

Euroopa Liit

•Hiljuti vastu võetud riigiabi ajutise raamistiku kohaselt võivad põllumajandustootjad nüüd saada toetust kuni 100 000 eurot põllumajandusettevõtte kohta ning toiduainete töötlemise ja turustamisega tegelevad ettevõtjad kuni 800 000 eurot. (Alllikas: Euroopa Komisjon) – Taluliidu poolne kommentaar: silmas tuleb pidada, et tegemist on õigusliku alusega, mille alusel riik saab meetmeid välja töötada.

Toetus põllumajandustootjatele ja maapiirkondadele

Hädaolukorrale reageerimine, et toetada põllumajandus- ja toidusektorit

Info täieneb kodulehel jooksvalt. Uuri lisa SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960