Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 28. aprill 2020

Urmas Kruuse: põllumajandussektorit ei saa üles ehitada õpilaste tööjõule

Riigikogu maaelukomisjoni aseesimehe Urmas Kruuse sõnul tuleks kolhoosiaegsete lahenduste väljamõtlemise asemel kasutada juba Eestis olevaid töötajaid.
Riigikogu maaelukomisjoni aseesimees Urmas Kruuse.
Foto: Maaeluministeerium

“Maaeluminister Arvo Aller tuli täna välja mõttega, et hooajatööde ajal tuleb põllumajanduses tänavu kasutada gümnaasiumiõpilasi. Varem on EKRE lubanud neile töödele saata ka kaitseväe, töötud ja maale kolivad Eesti inimesed. Kolhoosiaegsete ideede asemel on lahendus aga väga lihtne: hooajatööde lõpuni peaksid Eestis tohtima töötada siin juba praegu viibivad välismaalased, nagu Reformierakond kriisiseaduste arutelul pakkus. See tähendab, et me ei pea sisse tooma potentsiaalselt nakatumisohtlikke inimesi teistest riikides, aga saaksime vajalikud tööd siiski tehtud,” selgitas Kruuse ja lisas, et praegu on EKRE survel olukord selline, et täiendav tööjõud tohib tööd jätkata vaid kuni 31. juulini ehk külvamisel saavad nad osaleda, saagi koristamisega peab aga tegelema juba keegi teine. “Pärismaailmas on olukord endiselt selline, et kuigi töötute arv kasvab väga kiiresti, ei õnnestu põllumeestel endale kvalifitseeritud tööjõudu piisavalt leida.”

ÜKS KÜSIMUS: Kas idee saata õpilased hooajalistele põllutöödele on reaalne?

Mailis Reps: kui see õppimist ei sega, siis kogemuse saamiseks miks mitte

Meie laste ja noorte põhitegevus on õppimine, rääkis samal teemal tänasel valitsuse pressikonverentsil haridusminister Mailis Reps. „Muu tegevus, sealhulgas ka töötamine, on kindlasti teretulnud juhul kui see ei sega õppimist. Eraldi vaheaega kartulivõtuks me ei plaani. Huvi noortel töötamise vastu on ja nii saavad näiteks alati ka suvised õpilasmalevate kohad kiirelt täis,“ tõi Reps näiteid. Samas ta rõhutas, et õpilaste hooajatöödel kasutamine ei asenda võõrtööjõudu.

Kruuse rõhutab, et selline olukord on absurdne ja ohustab Eesti toidujulgeolekut. “Tööharjumise tekitamine pole kindlasti halb, aga põllumajandussektorit ei saa üles ehitada õpilaste tööjõule. Pealegi vajavad gümnaasiumiõpilased sügisel õpirahu, et tasandada kevadel ootamatult läbi tehtud koduõppeperioodi tagajärjed,” ütles Kruuse.

SAMAL TEEMAL

Minister Aller saadaks sügisel võõrtööliste asemel põldudele Eesti õpilased

Alasi ja haamri vahel – maaeluminister Arvo Aller on vastamisi põllumeeste murega, kust leida koroonakriisi ajal tööjõudu, ja teisalt kodupartei EKRE sooviga võõrtööliste hulka võimalikult palju kärpida. Aga ta tahab siiralt, et Eesti põllumeeste juures töötaks võimalikult palju Eesti inimesi. Ka kooliõpilasi ja tudengeid.

Loe sellest pikemalt SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960