Autor: Põllumajandus.ee • 6. mai 2020

Mis juhtuks, kui mesilased maailmast kaoksid?

Mesilased ja teised tolmeldajad on olulised olendid meie ökosüsteemis. Ilma mesilaste ja teiste tolmeldajateta muutuks inimese elu keeruliseks ja sisuliselt võimatuks, vahendab ERR Novaator.
Tolmeldajad on vajalikud.
Foto: Pixabay

Mesilaste arvukus on maailmas vähenemas, põhjused võivad olla korjealade vähenemine, pestitsiidide ja erinevate mürkkemikaalide kasutamine. Tallinna ülikooli ökoloogia keskuse teadur ja Keskkonnaministeeriumi keskkonnateadlikkuse nõunik Liisa Puusepp selgitab, milline oleks meie hommikusöögi valik, kui maailmast tolmeldajad kaoksid. "Kui me kujutleme maailma ette ilma putukateta, jääb hommikusöögi juurde kõigest sellest värviküllusest alles vaid kaerahelbepuder veega. Kui võtta tavaline hommikusöök, seal võib olla kaerahelbepuder, pannkoogid, võileib, ilmselt on seal pudru peal moosi või ka mett ja me joome kohvi või teed, sinna kõrvale. Meil on seal mingisugused mahlad juures, õunamahl või apelsinimahl ja see on ilus, värviline ja maitseküllane ja mõnusalt lõhnav. Kui me kujutleme maailma ette ilma putukateta, jääb hommikusöögi juurde kõigest sellest värviküllusest alles vaid kaerahelbepuder veega," kirjeldas Puusepp.

Kõikide muude nimetatud toitude olulised koostisosad sõltuvad taimede tolmeldamisest. "Paljude taimede kasvamine sõltub tolmeldamisest, kohvi me ei saa muidu, teed me ei saa muidu. Kõik marjad, mis meie toidulaual on, tulevad tänu putukatele, kes tolmeldavad taimi," ütles Puusepp.

Puusepp tõi välja, et nimetatud hommikusöögilauast jääks järele vaid kaerahelbepuder veega, sest kaer on teravili ja tuultolmleja taim. Kaer saaks teoreetiliselt kasvada ilma tolmeldajateta, kuid siinkohal tuleb juurde teine nüanss lisaks tolmeldamisele, nimelt hakkab mulla kvaliteet tõenäoliselt langema.

Loe täismahus artiklit portaalist ERR Novaator.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960