Autorid: Eliisa Matsalu, Marge Ugezene, Urmas Jaagant • 18. mai 2020

Põllumeeste toetusega EKRE saadik on plindris

Merry Aart laveerib oma toetajate ja fraktsiooni seisukohtade vahel. EKRE fraktsiooni ühtsuse riigikogus peab tagama fraktsioonijuht Siim Pohlak.
Foto: Liis Treimann
Valimistel põllumeeste toetuse saanud EKRE poliitikud peavad nüüd laveerima valijate toetuse ja EKRE võõrtööjõu-vastase poliitika vahel.

Rahvaliidu taustaga parteina püsib terve EKRE erakonna edu osaliselt maapiirkondade valijatel. Välistööjõu riigist väljasaatmise küsimus on pannud nüüd nii dilemma ette EKRE erakonna, eriti aga poliitikud, kelle toetajateks põllumehed. Üks neist on riigikogu liige Merry Aart.

Põllumeeste häältega parlamenti saanud Aarti asemel oli möödunud esmaspäeval maaelukomisjoni istungil hoopis teine EKRE saadik Alar Laneman. Opositsioonilise Reformierakonna saadik Urmas Kruuse kahtlustab, et EKRE tegi sellise vangerduse suures hirmus, et maaelukomisjon hakkab hääletama välistööjõu töölubade pikendamise küsimust, mille puhul Aart juba korra varem on partei põhiliini vastu hääletanud. Aarti ennast ajab selline kahtlustus aga hoopis naerma.

Riigikogu maaelukomisjon

Tarmo Tamm (Keskerakond), komisjoni esimees

Urmas Kruuse (Reformierakond), komisjoni aseesimees

Merry Aart (EKRE)

Heiki Hepner (Isamaa)

Kaido Höövelson (Keskerakond)

Erkki Keldo (Reformierakond)

Siret Kotka (Keskerakond)

Ivari Padar (SDE)

Andrus Seeme (Reformierakond)

Pettunud valijad

Merry Aart näib seisvat kahe kuhja vahel. Tema valimisringkonna põllupidajad Võru-, Valga- ja Põlvamaalt teavad Aarti hästi ja iseloomustavad teda kui maamajandusest hoolivat inimest. „Merry on selline inimene, kes ei taha põllumeestele käru keerata. Ta teab põllumeeste murekohti. Väga pikalt ei ole võimalik ennast vägistada – olla ise teist meelt. Töötada hingest põllumeestele vastu,“ ütles aastaid tagasi aasta põllumeheks valitud, nüüdseks oma elutöö pojale üle andnud Valgamaa viljakasvataja Mati Nurm.

Võõrtööjõu tõrjumist ei osanud ta näha ka kõige halvemas unenäos. „See on sõgedus,“ põrutas Nurm ja kiitis Ukraina töömehi. „Nad tulevad siia ühe eesmärgiga: teha võimalikult korralikult ja hästi tööd, teenida raha, mida saata või viia koju, et peresid üleval pidada. Nad ei jää Eesti riigile koormaks, nendele ei laiene pensionimaksed ja nii edasi.“

Põlvamaa viljakasvatajat Argo Musta EKRE suhtumine ei üllata. „Mind üllatab see, et teised koalitsioonipartnerid Isamaa ja Keskerakond nendega kaasa lähevad. See on täiesti uskumatu. Mind ei loksuta sellised asjad nagu küttele soodustuse tegemine. Mul on töömeest vaja,“ oli Must konkreetne.

Ta on täiesti kindel, et ühelegi praegu Eestis võimul olevale parteist ta oma häält enam ei anna. „Lähen uuele ringile.“

Niisiis on Aarti valijate tahe selge. Tema õnnetuseks on koduerakonna juhtide soovid risti vastupidised. EKRE juhid on tulnud põllumeestele vastu nii palju, et võõrtöölisi lubatakse riigis olla 31. juulini. On aga selge, et selleks ajaks kriitilised põllutööd veel läbi ei ole. Rohkem pole EKRE juhtkond olnud nõus vastu tulema. Enamgi veel, EKRE esimees Mart Helme on andnud kõigiti mõista, et välistööjõud peab riigist kaduma.

Aart on juba korra hääletanud EKRE seisukoha vastu

Opositsioon aga on andnud nüüd menetlusse eelnõu, mis pikendaks välistööjõu lubamist riigis aasta lõpuni. Eelnõu juhtivkomisjoniks sai riigikogus põhiseaduskomisjon, kuid opositsioon tahab, et seda eelnõu arutataks ka maaelukomisjonis. Seal on koalitsioonil ühehääleline ülekaal. Kui Merry Aart n-ö alt veab, on koalitsioon plindris.

Korra on see juba juhtunud. EKRE esimees Mart Helme oli juba kevadel selle vastu, et lubada töölubade pikendamist 31. juulini, ometigi kui see küsimus maaelukomisjonis hääletamisele tuli, hääletas Aart lubade pikendamise poolt.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960