Autor: Äripäev • 18. mai 2020

PRFoodsi kasumit hammustab odavam kala

Indrek Kasela juhitav PRFoods peab töötama kala langenud hindade taustal, mis väiksema kasumi kõrval võiks anda võimaluse ka agressiivsemalt eksportida.
Foto: Liis Treimann
Kalatööstuse PRFoodsi tulemustele avaldab praegu suurimat mõju odavnev kala, mille turuhind on aastaga langenud pea kolmandiku võrra.

PRFoods teatas enda finantsaasta kolmanda kvartali tulemused, mis pandi paika märtsi lõpu seisuga. Kui eelmise aasta sama perioodiga võrreldes müügitulu suurenes 18,1 miljonilt eurolt 18,5 miljonile, siis puhaskahjum suurenes 1,2 miljonilt eurolt 1,7 miljonile, teatas ettevõte börsile.

Ettevõte tõi aruandes välja, et bioloogiliste varade õiglase väärtuse ümberhindluse negatiivne mõju kulumieelsele ärikasumile (EBITDA-le) oli 0,75 miljonit eurot. Suuremate finantskulude põhjustena nimetab PRFoods laenuintressist (3,25%) kõrgemat võlakirjaintressi (6,25%), mille mõju oli ligikaudu 30 000 eurot, ning Rootsi krooni nõrgenemisest tulenevat kursikahjumit summas ligikaudu 150 000 eurot.

Suurimat mõju tulemustele avaldab aga kala turuhinna langus, nendib börsifirma. "Aruandeperioodi lõpu seisuga on lõhe turuhind võrreldes aastatagusega langenud 31,1% ja vikerforelli hind 32,0%. Kahe aasta taguse hinnaga võrreldes on lõhe hind langenud 43,2% ja forell läinud 31,7% odavamaks. Võrreldes perioodi lõpu hinda kolm aastat tagasi, on lõhe hind langenud 33,7% ja forelli hind 43,9%," teatas ettevõte.

PRFoodsi juhtkonna hinnangul nähakse 2020. aasta puhul tervikuna madalaid kala hindu, mis on tingitud HoReCa-sektori nõudluse vähenemisest. "Tarbijale on see kindlasti hea uudis. Vaatamata osade toodete suurenenud tootmismahtudele ja nõudlusele, ei võimalda madalamad hinnad absoluutarvus teenida nii suurt kasumit. Samas võimaldab madalam hind oluliselt suurendada ekspordimahte. Arvestades olukorda, vaatame tulevikule optimistlikumalt kui kolmanda kvartali lõpus," märkis ettevõte.

Näha on ka positiivset

PRFoods viib suvel läbi suurema tootmise automatiseerimise ning tooteportfelli ümberkujundamise, mis "võimaldab ettevõttel agressiivsemalt tegutseda nii koduturul kui ka taasavada suuremahuline eksport".

Samuti tõi börsifirma esile Soome-Eesti ettevõtete juhtimise ümberkorraldamise eelmise aasta sügisest tänavu talveni. Sellega seotud märkimisväärsed kulud olid ettevõtte teatel ühekordsed ning uute süsteemide loomine mõjutas ka müügitulemust.

Lisaks on ettevõte juurutanud kulude kokkuhoiuprogrammi, mis peaks andma aastas kokkuhoidu ligikaudu 400 000 eurot.

Järgmise finantsaasta alguses planeerib PRFoods lõpule viia ka võlakirjaemissiooni täismahus.

"COVID-19 on tekitanud uue olukorra, kuid vaatamata sellele ei pidanud PRFoods kordagi katkestama oma tootmist," väljendas ettevõtte juhtkond rahulolu.

Ettevõte läks juhtkonna teatel koroonapandeemiale vastu tugevdatud bilansiga, kuna oli refinantseerinud oma lühiajalised laenud võlakirjadega ning samuti on ettevõte parandanud oma rahavoogusid tingituna väiksemast tooraine laost.

"Suuremad muutused seisavad ees neljandas kvartalis (aprillist juunini – toim), aga näeme, et vähemalt juunis on osaliselt taastumas HoReCa (osakaal grupi käibest 25%) ning toiduainetetööstused on turvalisemas seisus kui paljud muud sektorid," lisas juhtkond.

PRFoodsi finantsaasta kolmandas kvartalis ehk jaanuari algusest märtsi lõpuni langes ettevõtte aktsia hind Tallinna börsil üle 17%. Reedese seisuga on miinus vähenenud allapoole 10%, kui aktsia kaupleb 0,416 eurol.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960